Szúnyog emberi bőrön
Pixabay / mikadago

3+1 házilag elkészíthető, természetes szúnyogriasztó

A kellemes nyáresték egyik leghírhedtebb elrontói a szúnyogok és egyéb zavaró rovarok. Most megmutatjuk, milyen házi készítésű szúnyogirtó szerekkel lehet ellenük védekezni.


A szúnyogirtó sprayk és egyéb riasztóeszközök ugyan képesek távol tartani a kellemetlen rovarokat, de egyben nekünk és a környezetnek is ártanak. Természetesen léteznek környezet- és egészségbarát módszerek is, például a kertünkbe ültetett rozmaring, levendula és bazsalikom távol tartja a szúnyogokat, de ennél is egyszerűbb a házi készítésű szúnyogriasztók használata. Íme, néhány tipp:

Rovarriasztó spray

Egy kézi permetezőt félig vízzel, félig almaecettel kell feltöltenünk, majd hozzáadunk 5-5 csepp teafa, citrom és eukaliptusz illóolajat. Ezzel a módszerrel a lakásban és a szabadban is használható sprayt kapunk.

Gyógynövényes spray

Hasonló módszerrel készül a gyógynövényes spray is, ám a félig vízzel, félig almaecettel töltött permetezőbe illóolajok helyet friss levendula, macskamenta, zsálya és kakukkfű kerül. Az oldatot egy éjszakán át állni hagyjuk, használat előtt pedig jól fel kell ráznunk.

Alkoholos spray

Első lépésként gyakorlatilag egy bivalyerős gyógynövényteát készítünk. Egy csészényi forralt vízbe összesen 3-4 evőkanálnyi szárított füvet teszünk (mentát, borsmentát, macskamentát, citronellát, citromfüvet, levendulát), és melléjük dobunk néhány darab szárított szegfűszeget is.

A felsorolt gyógynövények tetszőleges kombinációban használhatók, de legalább egy mentafélét mindenképpen használjunk. Lefedjük és hagyjuk kihűlni. Miután kivettük a füveket, a kihűlt gyógynövény-infúziót összekeverjük ugyanakkora mennyiségű sósborszesszel (alkoholos oldattal) és mehet is a kézi permetezőbe. Ideális légfrissítő, a bőrnek is kellemes, de a rovarok egyáltalán nem kedvelik.

Illatos kenőcs

Kellemes illata van, puhább bőrt eredményez és a szúnyogokat is távol tartja a házilag elkészíthető, kókuszolaj alapú kenőcs. Előbb öt különböző illóolajat keverünk össze (12 csepp levendula, 8-8 csepp teafa és citromfű, valamint 6-6 csepp citronella és eukaliptusz) majd az oldatot összeöntjük 100 gramm kókuszolajjal. Megvárjuk, míg megszilárdul és kész is az univerzális hatású kence!

A figyelmetekbe ajánljuk