David Attenborough tukánnal

Mindannyiunk kedvenc brit természettudósa ma ünnepli 94. születésnapját. Íme 5 érdekesség az emberről, aki tévénézők millióihoz hozta közelebb a természet szépségeit.


Szolgált a seregben

David Attenborough pingvinekkel

A fagy birodalma című 2011-es filmje forgatásán

resources.stuff.co.nz

1926. május 8-án született Nyugat-Londonban, így bár a II. világháború idején még nem kellett harcolnia, 1947-ben két évre bevonult kötelező katonai szolgálatra a Királyi Haditengerészetbe.

Nem minden állatot szeret…

Bár saját magát nem állatszeretőnek nevezi, sokkal inkább úgy szeret fogalmazni, hogy lenyűgözik az állatok, azért van egy kivétel. Sir David Attenborough ki nem állhatja a patkányokat.

Több állatot és növényt is elneveztek róla

Több mint tíz állat és növényfaj viseli valamilyen formában a nevét, ilyen például a Nepenthes attenboroughii névre keresztelt hatalmas húsevő növény. Nemcsak élőlényeket neveztek el róla, az Egyesült Királyság sarki kutatóhajója is az RRS Sir David Attenborough nevet kapta.

Nem érdekelte a televízió

Bár generációk nőttek fel természetfilmjein, eredetileg nem is a képernyő érdekelte, rádiósnak jelentkezett a BBC-hez, ahonnan első körben elutasították. Szerencsére az önéletrajzát eltették későbbre… A természettudós mai napig forgat és narrátorként is közreműködik filmekben, legutóbbi Hét világ, egy bolygó című sorozata tavaly év végén került képernyőre.

A bolygó egyik legnagyobb utazója

Úgy tartják, hogy a brit természettudós az egyik legtöbbet utazott ember a Földön, 1999-es A madarak élete című filmjének forgatásai közben több mint 400 ezer km-t utazott, ami annyi, mintha tízszer körbeutazta volna a bolygót.

Forrás: natgeokids.com

A figyelmetekbe ajánljuk