Kilenc megdöbbentő tény a globális kihalással kapcsolatban
Komoly veszély fenyegeti az állatokat világszerte.


Nem is olyan régen Sir David Attenborough Egy élet a bolygónkon című Netflix-dokujával gyakorlatilag mikroszkóp alá helyezte Földünk sorsát, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó természeti világ pusztulását. A világhírű dokumentarista számtalanszor figyelmeztetett már minket bolygónk haldoklására, ám ezzel a filmjével inkább az éghajlatváltozás és az emberi beavatkozás egyéb formái által okozott, már-már szinte visszafordíthatatlan károkra hívta fel a figyelmünket. A BigThink egyik szerzője Attenborough filmjét látva összegyűjtötte a kilenc legmegdöbbentőbb globális kihalással kapcsolatos tényt.

  • Bolygónkon jelenleg több mint egymillió faj veszélyeztetett

A biológiai sokféleséggel és az ökoszisztéma-szolgáltatásokkal foglalkozó nemzetközi tudományos-politikai platform (IPBES) szerint az állat- és növényvilág több mint egymillió faját fenyegeti pusztulás – az emberiség történetében ilyen még nem volt.

  • 1970 óta kétharmadával csökkent a vadon élő állatok populáció-mérete

A kétéltűek, madarak, emlősök és hüllők globális populáció-mérete átlagosan 68 százalékkal csökkent 1970 és 2018 között.

  • Az amerikai kontinens szubtrópusi régióiban érezhető leginkább a populációk csökkenése

Ezeken a területeken 94 százalékkal csappant meg a vadállomány populációja, mely számottevő csökkenés az egész Földön.

  • Minden eddiginél gyorsabban pusztulnak ki a fajok

A fajok ma 1000-szer gyakrabban pusztulnak ki, mint az emberek érkezését megelőző 60 millió évben – derült ki az amerikai Brown Egyetem 2014-es tanulmányából.

  • Az édesvízi fajok mindennél gyorsabban fogynak

Az édesvízi vadon élő fajok populációja arányosan gyorsabban csökken, mint más állatfajoké. Átlagosan 84 százalékkal kevesebb egyed található ezek között az állatok között.

  • A mezőgazdaság miatt rohamosan csökken a trópusi esőerdők mérete

Az IPBES adatai szerint 1980 és 2000 között mintegy 100 millió hektár trópusi erdő veszett el. Ez nagyrészt a latin-amerikai szarvasmarha-tenyésztésnek és a délkelet-ázsiai ültetvényeknek köszönhető.

  • A növények közel 40 százalékát szintén kihalás fenyegeti

Tíz növényből négy (39,4%) növényt fenyeget.

  • Az ipari mezőgazdaság a rovarok populációját is megtizedeli

A növényekhez hasonlóan a rovaroknál is 40 százalékos populációcsökkenésre számíthatunk.

  • A madarakat szintén a kihalás fenyegeti

2016 óta a háziasított madarak mintegy 3,5 százaléka tűnt el, a veszélyeztetett madarak pedig közel negyedét (23%) érintette negatívan az éghajlatváltozás.

Persze még nincs minden veszve. A 2019-es IPBES és a WWF jelentései egyaránt hangsúlyozzák, hogy az élőhelyek és fajok elvesztése ugyanolyan veszélyt jelent a Föld életére, mint az éghajlatváltozás. A biodiverzitás számára nemcsak a virágzó természeti világ létfontosságú. Romlása világszerte nyolcmillió ember megélhetését, gazdaságát, élelmezésbiztonságát és egészségét is veszélyezteti – ezt a tényt a jelenleg zajló koronavírus-járvány hatása hangsúlyozza. Sir David Attenborough is azt üzente filmjében:

„ha most cselekszünk, akkor még helyre tudjuk hozni."

A figyelmetekbe ajánljuk