borok elfektetve

A mesterséges intelligencia segítségével olyan appot fejlesztettek ki dán tudósok, amellyel egyedi ízlésünket, a bor szőlőfajtáját, évjáratát és anyagi keretünket is figyelembe véve kaphatunk tippeket borfogyasztásunkat illetően.


A Dán Műszaki Egyetem, a Kaliforniai Technológiai Intézet és a Koppenhágai Egyetem szakemberei közösen alkották meg a „digitális íztérképnek" is nevezett alkalmazást, amely új dimenzióját hozhatja el a borvásárlásnak, sőt az egész ágazatot megújíthatja.

Ez is érdekelhet: Felzárkóztunk a világhoz ebben a fogyasztási trendben, de ez nem biztos, hogy jó hír

A technológia mögött mesterséges intelligencia áll. Az adattbázisában a Vivino oldalról gyűjtött mintegy 900 ezer borcímke és 825 ezer borértékelés szerepel. Az eszköz tesztelésében és fejlesztésében több mint 250 személy vett részt. Így sikerült átfogó képet kapniuk a különféle borok ízprofiljáról – idézi a Haszon cikke a Drinks Businesst.

Munkánkat két irányelv mentén alkottuk. Egyfelől, az internetes fotók, vélemények jól skálázható adatforrást biztosítanak, melyek egyszerű, mindenki által elérhető, sokszínű betekintést engednek a borok világába. Másfelől pedig, habár nem olyan egyszerű kategorizálásuk, az emberi ízjellemzések közvetlen, részletes, direkt megértést biztosítanak egy bor profiljáról

– fejtette ki a projekt egyik magyar résztvevője, aki szerint ezt a fenti két forrást összevetve igyekeztek információkban gazdag adathalmazt megalkotni.

Máshol is kutatnak összefüggéseket

borospolc

Fotó: Scott Warman/Unsplash

A Genfi Egyetemen a vörösborokat illetően végeztek olyan kutatásokat, amelyek azok kémiai összetételét elemezte. A kutatás azt is vizsgálta, hogy léteznek-e matematikailag kimutatható közös jellemzők egy-egy birtok borai között. Ezen kívül egy különleges algoritmust teszteltek, amely képes volt az egyes borok eredetét pontosan meghatározni.

Ezt is olvasd el! Ezek az ital- és ételtrendek uralják majd 2024-et

Az általuk programozott robotsommelier pedig nagyszerűen teljesített: 100 százalékos pontossággal meg tudta határozni a borok terroir-ját – azaz a termőhelyre jellemző talajtípust – továbbá 50 százalékban találta el az évjáratot is.

Az MI közreműködésével létrejött alkalmazás és a hozzá hasonló appok egy újabb lépéssel hozzák közelebb egymáshoz a modern technológiákat és a gasztronómia világát. Fő céljuk pedig nem a borszakértők helyettesítése, sokkal inkább a kutatás és a borhamisítás elleni küzdelem megsegítése.

A figyelmetekbe ajánljuk