Bár közkedvelt megoldásnak számít a borok hűtőszekrényben való tárolása, mégsem ajánlott így tennünk értékesebb darabok esetében. A különösnek tűnő tipp hátterében a parafadugók és azok gyors kiszáradása áll.
Bár alapvetően a legtöbben tudjuk, hogy száraz és hűvős helyen kell tárolnunk a borokat, az ezzel kapcsolatos részletkérdésekre már nem mindenki fordít elég figyelmet.
Természetesen elfogadható, hogy egy-két palackot a hűtőszekrényünkbe rakunk, mindez viszont csakis akkor ajánlott, ha rövid időn belül el is fogyasztjuk az adott tételt.
Ez is érdekelhet: Ez az új találmány forradalmasíthatja a borfogyasztást
Fotó: Shutterstock
A hosszabb ideig való tárolás ugyanis káros folyamatokat indíthat el a bontatlan, parafadugóval lezárt italoknál.
Mivel a hűtőszekrénybe legfőképp állítva tesszük be a borokat, ezért a parafa nem éri el az üvegben lévő folyadékot.
A dugó ezáltal gyorsan kiszáradhat, így nem zár majd légmentesen, az oxidációs folyamat pedig megkezdődik.
A VinePair szerint további oka a hűtőszekrényben való tárolás mellőzésére, hogy az eszköz fényei hatással vannak a bor kémiai összetételére, másrészt a motor által keltett rezgés felkavarhatja az üledéket, amely pedig káros, ízre is kiható reakciókat indíthat el.
Ezt is olvasd el! Égető kérdés: meddig tárolható otthon a bor és a pálinka?