Fanfo/Shutterstock
október 08., 2025  ●  Gasztronómia
Hamu és Gyémánt

A parasztok kedvence levese volt, ma már Michelin-csillagos éttermekben tálalják – recept!

A hagyományos ételek újrafelfedezése világszerte erős gasztronómiai trend, Olaszországban pedig különösen látványosan tér vissza a „cucina povera”, vagyis a szegények konyhája. Ennek egyik legjobb példája a toszkán acquacotta leves: egykor a parasztok olcsó alapanyagokból – kenyérből, zöldségekből és tojásból – készítették, ma pedig Michelin-csillagos séfek varázsolják belőle modern kulináris élményt.

„Főtt víz”

Az acquacotta szó szerinti jelentése „főtt víz”, ami tökéletesen kifejezi egyszerűségét. A középkorban a legszegényebb rétegek készítettek belőle tartalmas vacsorát, hiszen csak maradék zöldségekre volt hozzá szükség – írja a Drive. A hagyományos fogás alapját a hagyma, a zeller, a paradicsom és a kenyér adta, amit tojással tettek laktatóvá. A fogás rusztikus gyökerei ellenére mára a legjobb éttermek étlapjára is felkerült, új technológiákkal és kifinomult tálalással.

Hozzávalók (4 főre):
  • 4 közepes hagyma
  • 1 egész zeller (levelekkel és szárakkal)
  • 1 kg hámozott paradicsom
  • 4 bazsalikomlevél
  • 50 ml extraszűz olívaolaj
  • 4 közepes tojás
  • 50 g reszelt parmezán
  • só, bors, chili
  • 4 szelet kenyér vagy baguette
Fotó: Fanfo/Shutterstock
Összeállítás

1. A hagymát és a zellert megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd lábasba tesszük annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk az olívaolajat, a bazsalikomot, sót, borsot és chilit, majd lassú tűzön főzzük, amíg a víz elpárolog.

2. Ezután kerül bele a paradicsom és két merőkanálnyi víz, amelyben további 20 percig főzzük. Ezután egyenként óvatosan beleütjük a tojásokat, és lefedve három perc alatt megbuggyantjuk őket.

3. A tálaláshoz minden tányér aljára egy szelet kenyeret helyezünk, megszórjuk reszelt parmezánnal, majd rákanalazzuk a levest és végül ráhelyezünk egy-egy tojást.

Egyik olasz a másik után

Az olasz konyha nem véletlenül vált sokak kedvencévé. Ha csak ezt a receptet nézzük, máris láthatjuk, miért: a friss és minőségi alapanyagokban rejlik a zsenialitása, és abban, hogy rendkívül egyszerű elkészíteni. Nem csoda hát, hogy egyik olasz fogás után gyakran máris az újabbat keressük. Ilyen például a házi gnocchi, amelyet az olasz nagymamák tudnak a legjobban elkészíteni.

Nyitókép: Acquacotta / Fanfo/Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök