sörös üvegek koccintás a naplementében

Kiderült, hogy melyik nemzet issza a legtöbb alkoholt

Egy friss kutatás kiderítette, hogy hol rejtőznek a világ legnagyobb ivói, az eredmény pedig nem biztos, hogy az az ország, amelyre először gondolnánk.Nehéz elgondolkodni azon, hogy mely országokban lehet a legnagyobb probléma az ivás, anélkül, hogy a régi, fáradt sztereotípiákhoz nyúlnánk. Igen, Írországban híresen sokat isznak, a németek és a belgák pedig köztudottan rajonganak sörökért. Ezek a klisék azonban nemcsak elavultak, de kissé tévesek is, mivel a lista dobogóján más nemzetek állnak.

Ez is érdekelhet: Mit tudunk eddig a másnaposság elleni tablettáról, ami elvileg lebontja az alkohol 70%-át?

Habár az Egyesült Királyság még mindig a harmadik helyen áll, a másik kettő talán kicsit meglepőbb – írja a Ladbible.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közzétette az egészségügyi liga adatait, amelyek egyszer s mindenkorra bebizonyítják, hogy mely nemzetek tartoznak a legsúlyosabb ivók közé. Eszerint a 33 vizsgált országon belül a nagyivók átlagos aránya 19 százalék volt.

Törökországban például csak az emberek három százaléka nyilatkozott úgy, hogy havonta legalább egyszer tivornyázik, ami talán azzal magyarázható, hogy egyesek vallási okokból nem isznak, illetve tavaly csaknem 50 százalékkal megemelték az alkohol jövedéki adóját az országban. Így ők az utolsók a rangsorban.

Az élen azonban Dánia áll. A skandináv ország – amely szintén gyakran szerepel a boldogságindexen csúcsán – vezeti az alkoholfogyasztási listát is, ahol a lakosság 37 százaléka vallotta be, hogy rendszeresen iszik.

Az Egyesült Királyságban az emberek több mint egyharmada – összesen 35 százalék – jelentette, hogy rendszeresen részegedik le, de ezzel az eredménnyel is csak a lista harmadik helyén áll, a dánok és az ezüstérmes románok mögött.

Nyilvánvalóan ez aggasztó, és az alkoholtudatossági kampánycsoportok képviselői biztosan nem repesnek az örömtől.

Az alkohol túl sok kárt okoz itt az Egyesült Királyságban is. Ez azonban teljesen elkerülhető lenne. Óriási szükség van arra, hogy a kormány olyan intézkedéseket vezessen be, amelyekről tudjuk, hogy csökkentik az alkohol okozta károkat és életeket mentenek. A minimális egységár bevezetése célszerű lenne

– nyilatkozta Dr. Richard Piper, az Alcohol Change UK vezérigazgatója.

A figyelmetekbe ajánljuk