idegen, földönkívüli

Fekete lyukakból nyerhetik energiájukat az idegenek

A technológiailag fejlett idegenek egy Dyson-gömbnek nevezett hipotetikus megastruktúra segítségével táplálhatják társadalmukat, amely egy fekete lyukból gyűjti az energiát.


Egy új tanulmány szerint a gömb különös módon sugározhat, ami lehetővé teszi, hogy a földi teleszkópok felfedezzék az intelligens lények létezését a különféle univerzumokban – írja a LiveScience.

Az ötletet először Freeman Dyson elméleti fizikus vetette fel 1960-ban, és ezt egy olyan űrhajós földönkívüli faj valósíthatná meg, amely szétterjedt a saját csillagrendszerében, és ezért egyre nagyobb mennyiségű energiára lenne szükségük.

Tiger Yu-Yang Hsiao, a tajvani Nemzeti Csing Hua Egyetem csillagásza és kollégái elolvastak egy Dyson-gömbökről szóló tanulmányt, és azon kezdtek el gondolkodni, vajon lehetséges-e csillag helyett fekete lyuk köré építeni egyet.

A fekete lyuk az egyik legfényesebb objektum az égbolton. Míg általában úgy gondolunk rájuk, hogy sötétek és mindent elnyelőek, a fekete lyukak hihetetlen mennyiségű energiát képesek kisugározni"

– mondta Hsiao.

Az anyag gyakran korongot képez, ahogy a fekete lyukba esik, hasonlóan ahhoz, ahogy a víz a kádban körbejárja a lefolyót.

A Dyson-gömb

commons.wikimedia.org

Ahogy a korongban lévő gáz és por forog és egymásnak ütközik, a súrlódás miatt felmelegszik – néha több millió fokosra – , és az elektromágneses spektrum röntgen tartományában fényt hoz létre. Mivel azonban a fekete lyukak hatalmas tömege aránylag kis helyen koncentrálódik, elvileg könnyebb lehet körbeépíteni őket.

Gotó Tomocugu, a csapat tagja szerint az idegenek egy nagy műholddal vagy egy Dyson-gömbre hasonlító gyűrűvel hasznosíthatnák a fekete lyuk emisszióját. Ezzel a technikával 100 ezerszer több energiához juthatnának, mintha egy Nap-szerű csillagnál hoznának létre erőművet.


A figyelmetekbe ajánljuk