Alkalmazkodhatnak a klímaváltozáshoz az élőlények

Egy új kutatás arra mutat rá, hogy versenytársakkal való találkozás után jobban alkalmazkodnak az időjáráshoz állatok.


A biodiverzitás, vagyis a faji sokszínűség csökkenésében szerepet játszik a klíma megváltozása és a versengő fajok megléte is. Egy új tanulmány alapján azonban egy támadó versengő fajhoz alkalmazkodni tudnak bizonyos állatok. A kutatók szerint a vetélytársakkal való interakciók sikeressége evolúciósan megváltoztathatja őket a klímakatasztrófára adott válaszként.

A szakemberek folyamatosan ráébrednek arra, hogy az evolúció nem csak lassú, de gyors folyamat is lehet. Ilyen gyors folyamatok menthetnek meg fajokat a klíma változásai alatt. A kutatók ennek felderítéséhez gyümölcslegyeket teszteltek, azon belül is két fajt, egy természetes és egy invazív, támadó fajtát.

A fajok először egymáshoz alkalmazkodtak, majd ez alapján az időjáráshoz. A támadó gyümölcslegyekkel találkozó természetes legyek nagyobbra nőttek télen és kevesebb tojást raktak, mint azok a társaik, akik nem találkoztak versenytársakkal, tehát jobban alkalmazkodtak a hideghez.

A vetélytársakkal való találkozás tehát segítheti az élőlényeket a faji sokszínűség fenntartásában a klímaváltozás ellenére.

(Forrás: Eurekalert)


Related Articles From Your Site
Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk