teknős fajta archelon a tengerben óceánban vízben úszik

A klímaváltozás okozta éghajlati zavarok hatalmas mértékűek, ebből kifolyólag bolygónk sokkal rosszabb állapotban van, mint azt a tudósok korábban gondolták. A következő néhány évtizedben a Föld nagyjából egymillió faja kihalhat.


A világ vezető kutatói több mint 150 korábbi tanulmányt elemeztek és összegezték az eredményeiket, amely sokkal sötétebb képet festett a világ jövőjéről, mint azt eddig bárki hitte volna. Felhívták rá a figyelmet, hogy az emberek nem képesek felfogni a biodiverzitás elvesztése és az éghajlati zavarok okozta veszélyek mértékét, ez pedig katasztrófához vezet.

„A bioszférát és minden életformáját – beleértve az embereket – érintő veszély mértéke valójában olyan nagy, hogy nagyon nehéz felfogni, akár még a jól informált szakembereknek is"

– mondta Daniel Blumstein, a Los Angeles-i székhelyű Kaliforniai Egyetem kutatója.

Társaival együtt kiemelte: ha az emberiség nem csökkenti sürgősen a károsanyag-kibocsátást, a klímaváltozással összefüggő tömeges elvándorlás, a járványok és a források miatti konfliktusok elkerülhetetlenekké válnak. Hasonlóra Bill Gates is figyelmeztette az embereket, amikor a koronavírus-járvány kapcsán azt mondta, hogy akár a következő három évben felütheti a fejét a covid-19 utódja, egy újabb, ezidáig ismeretlen vírus.

„Úgy véljük, hogy amint az emberek megértik a probléma nagyságát és közelségét, nyilvánvalóvá válik, hogy sokkal többet kell tennünk az olyan egyéni akcióknál, mint például a műanyaghasználat csökkentése, kevesebb hús fogyasztása vagy a kevesebb repülés. Nagy, szisztematikus változtatásokra van szükség, méghozzá gyorsan"

– hívta fel a figyelmet Blumstein, célozva ezzel a globális kapitalizmus, az oktatás és a nemek közötti egyenlőséget érintő messze mutató változtatásokra.

via Player.hu

A figyelmetekbe ajánljuk