2020 lehet még szomorúbb: harminceggyel nőtt a kihalt fajok száma
A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), a svájci Glandban nyilvánosságra hozta a veszélyeztetett állatokat osztályozó friss vörös listáját, melyen békákat, halakat, több növényt és denevéreket is találunk.


A listán közel 130 ezer állat-, növény- és gombafaj szerepel, melyeknek több mint negyedét fenyegeti a kihalás veszélye – írja a BBC. Craig Hilton-Taylor, az IUCN illetékes vezetője szerint az adatok tökéletesen megmutatják, mekkora nyomás alatt van világunk:

„A vörös lista célja, hogy felhívja a figyelmet a fajokra és megpróbálja megakadályozni a kihalásukat, a folyamat azonban néha túl gyors"

2020-ban a valószínűleg kihalt kategóriába került:

  • a nemrég felfedezett cápafaj, a Carcharhinus obsolerus (elveszett cápa), melyből néhány 80 év körüli példányt tavaly találtak a túlhalászott Dél-kínai-tengerben, azóta azonban nem láttak egyedeket öt célzott kutatáson sem;
  • és az Amazonas folyóban élő parti delfin (Sotalia fluviatilis) is, ezzel a világ összes édesvízi delfinfaja a veszélyeztetett kategóriában van.

Egy európai bölény Litvániából

Unsplash/Valdemaras D.

Egy pozitív változás is történt a listán: az európai bölény (Bison bonasus) populációja 2003 óta több mint háromszorosára, 6200 egyedre növekedett, így egyel jobb kategóriába, a mérsékelten fenyegetett fajok közé sorolták.

A bölények száma megtizedelődött az első világháborúban a mai Lengyelország és Fehéroroszország területen, majd teljesen eltűntek a vadon élő példányok. A megmentésükre hozott intézkedéseknek és az újratelepítéseknek köszönhetően javult azóta a helyzet.

Forrás: MTI

A figyelmetekbe ajánljuk