pockok közösen esznek
Egy ír tanulmány szerint évente közel 68%-kal növekszik az olyan baleseteknek a száma, melyek során éppen landoló repülőgépek emlősállatokat ütnek el.


A Mammal Review folyóiratban közölt tanulmány az ausztrál, kanadai, francia, német, brit és amerikai nemzeti légiközlekedési hatóságok által közzétett adatokat elemezték részletesen 47 ország által az ilyen balesetekről közzétett jelentések közül. A jelentésből kiderül, hogy Ausztráliában denevérek esnek legnagyobb mértékben ilyen balesetek áldozatául, Kanadában, Németországban és az Egyesült Királyságban nyulak és kutyaféle ragadozók, míg az Egyesült Államokban denevérek és szarvasok – olvasható az MTI beszámolójából.

A vizsgált országokban éves átlagban 1,2 és 38,7 esetet jegyeztek fel minden egymillió repülőgépmozgásra.

„A 47 ország által közzétett jelentésekből kiderül, hogy az érintett fajok között vannak a világ legkisebb emlősei, köztük a pocok, vagy a legmagasabbak, mint a zsiráf, és szinte minden méretű emlősállat megtalálható közöttük"

– mondta Samantha Ball, az írországi Corki Egyetem kutatója, a tanulmány vezetőszerzője.

Mivel az ütközés mindenre hatással van az utasok biztonságától kezdve a légitársaság gazdaságán át a fajmegőrzési programokig, létfontosságú a fajok összetételének és a helyi faunának a megértése a repülőterek térségében ahhoz, hogy hatékonyan megelőzzük az ilyen baleseteket.

A figyelmetekbe ajánljuk