woman in green jacket raising her hands

3 technika, amivel boldogabbak és egészségesebbek lehetünk

Az emberek jelentősen boldogabbnak érezték magukat utána, és kisebb valószínűséggel vettek ki betegszabadságot.


Egy új kutatás szerint a boldogabbá válás egészségesebbé teszi az embereket. Azok az emberek, akik 12 héten keresztül a szokásos pszichológiai technikákat alkalmazták, boldogabbnak érezzék magukat, ezt követően pedig egészségesebbnek is, és ritkábban voltak betegek a munkahelyükön.

A résztvevők 12 héten keresztül dolgoztak az alapvető énjük, a tapasztalati énjük és a szociális énjük fejlesztésén. A vizsgálat során az embereknek tanított megközelítések között szerepelt a hálaérzés fokozása, a személyes erősségekre való összpontosítás és a tudatosság elsajátítása.

Bár korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a boldogabb emberek általában jobb szív- és érrendszeri egészséggel és immunrendszeri reakciókkal rendelkeznek, mint kevésbé boldog társaik, az új kutatás az egyik első olyan randomizált, kontrollált vizsgálat, amely arra utal, hogy a pszichológiai jólét növelése még az általában egészséges felnőttek esetében is előnyös lehet a fizikai egészségükre nézve.

A vizsgálatban 155, 25-75 év közötti ember vett részt, akiknek a fele 12 héten keresztül dolgozott boldogságuk fokozásán. Három különböző pszichológiai technikát tanítottak nekik a boldogságuk fokozására.

Az első, amelyre 3 héten keresztül összpontosítottak, a az úgynevezett mag-én volt. Ez a személyes erősségek, célok és értékek azonosítását jelenti. Azok az emberek, akik azonosítják és gyakorolják személyes erősségeiket - más szóval azt csinálják, amiben jók -, általában boldogabbnak érzik magukat.

A következő 5 hétben az emberek a tapasztalati énjükre összpontosítottak. Ez magában foglalta a tudatosság és az érzelemszabályozás gyakorlását.

Az utolsó 4 hétben az emberek a szociális énjüket ápolták, és azt keresték, hogyan javíthatnák a hálaérzetüket és növelhetnék a pozitív társas interakciókat.

Az eredmények azt mutatták, hogy a beavatkozási csoportban részt vevő emberek a vizsgálat után jelentősen boldogabbnak érezték magukat, és kisebb valószínűséggel vettek ki betegszabadságot a munkahelyükről. Azok az emberek, akiket online tanítottak a boldogságtechnikákra, ugyanannyit javultak, mint azok, akiket személyesen tanítottak.

(Forrás: PsyBlog)


A figyelmetekbe ajánljuk