Eger látképe az Egri Várból

Hétfőn átadták az Eger gyorsforgalmi elérhetőségét megteremtő M25-ös autóút befejező szakaszait. Most, hogy már gyorsabban is el tudunk jutni a városba, érdemes egy hosszúhétvégét eltölteni itt, ugyanis Eger és környéke számos különleges látnivalót kínál.


Negyed órával rövidebb lett az utazás Budapestről

Több magyar város is eszünkbe juthat, amikor felmerül a téma, hogy „oda bizony autóval nem egyszerű eljutni". Vannak bőven jelentkezők erre a címre, de Sopron és Eger eddig jó eséllyel felkerült a dobogóra.

Ahogyan Győrtől Sopronig eljutni sem egyszerű – és még egy fél évig, az M85-ös tervezett elkészüléséig az is marad –, ugyanúgy vezettek nem túl könnyen járható utak Eger felé az autópályától.

A hétfő délelőtt átadott M25-ös, négysávos gyorsforgalmi úton azonban már egyszerűbb lesz a helyzet, ráadásul menet közben a hegyekben is gyönyöködhetünk. A 19 kilométerének köszönhetően legalább negyed órával rövidült le az utazás Budapestről, így akár egy délutáni kávéért is érdemes már ellátogatni ide.

Eger - Fent: a minorita templom \u00e9s l\u00e1tk\u00e9p a v\u00e1rb\u00f3l; lent: a f\u0151sz\u00e9kesegyh\u00e1z \u00e9s a minaret

Fent: a minorita templom és látkép a várból; lent: a főszékesegyház és a minaret

Wikipedia

Sportmúzeum és uszoda

Ha már itt járunk, akkor persze jöhetnek a kötelezők: az Egri Vár, a szeretnivaló Dobó tér, a hatalmas bazilika.

De a megyeszékhelyen érdemes megnézni a ritkaságnak számító sportmúzeumot, amelyet 1993-ban alapított Székely Ferenc. 2000 óta pedig a város egyik fő attrakciója a Makovecz Imre által tervezett Bitskey Aladár Uszoda, amelynek Európában egyedülálló faszerkezete különleges élménnyé tette a patinás helyi vízilabdacsapat meccseit.

Bitskey Alad\u00e1r Uszoda, Eger

A Bitskey Aladár Uszoda bejárata

Facebook / Bitskey Aladár Uszoda

Szarvaskő és Sirok vára

Eger közelében a Szépasszony-völgy és a Szalajka-völgy kihagyhatatlan. De érdemes észak felé autózva, vonatozva Szarvaskőn is megállni a 25-ös úton, és felgyalogolni a kis falu várába, vagy Egerből elkanyarodni nyugat felé a 24-esen, talán legvadregényesebb várunkig, Sirokig.

Kelet felé Bogács és egy gyógyfürdő vár minket a Bükk alján, északkelet felé pedig Felsőtárkány és a kisvasút felé tehetünk egy kitérőt.

Siroki v\u00e1r

A Siroki vár

Wikipedia

A figyelmetekbe ajánljuk