Végigkíséri az életemet a Somlói Vándor név

Jó egy évtizeddel ezelőtt Kis Tamás még aligha tudhatta, hogy hosszútávon is kiváló döntésnek bizonyul, amikor borászatának a Somlói Vándor nevet adta.


Szerző: Erős Zoltán

Igaz, akkor még Eger és a Somló-hegy között ingázott, ma már viszont a Zala megyei Csörnyeföld és Somlóvásárhely „vándorol" hetente akár többször is. Nem volt ez másként a karantén ideje alatt sem.


Kihívások a szőlőben

soml\u00f3i v\u00e1ndor

Két hónap után az első vendégekre várva

Fotó: Facebook

"Végigkíséri az életemet a Somlói Vándor név" – mondja Somló-hegyi pincéjének teraszán Kis Tamás. – "Szintén borász feleségemmel, Bussay Dórával és kislányommal Zalában élünk és két helyen borászkodunk. Lakóhelyünkön Csörnyeföldön és itt a Somló-hegyen. Így aztán megy tovább a vándorlás, csak most nem Egerből, hanem Zalából a Somlóra és vissza.

A mi életünk a koronavírus járvány ideje alatt sem sokat változott. Annyiban igen, hogy nem jártunk kóstolókat tartani, nem voltak rendezvények, s nem jöttek hozzánk vendégek. A szőlő azonban mindkét helyen megköveteli a folyamatos jelenlétet, az aktuális munkák nem várhatnak, kevesebb emberrel sem igen tudunk dolgozni. Eddig nem is ütköztünk váratlan nehézségekbe. Nyilván elővigyázatosabbak vagyunk. Oda kell figyelnünk olyan dolgokra is, amire korábban nem. Kitaláltuk azt is, hogy egy-egy területre csak egy embert osztunk be, így a távolságtartással nem lehet gond. Az anyagok beszerzése miatt azonban egy kicsit mi is aggódtunk, ezért mielőtt minden leállt volna, igyekeztünk jól bevásárolni, így nincs hiányunk semmiből, mehetnek a munkák.

Bio fordulat és további tervezések

soml\u00f3i sz\u0151l\u0151hegy

Nehezen művelhető parcellák

Fotó: Erős Zoltán

Ami a szőlőt illeti, kora tavasszal már kezdtek jelentkezni a szárazság tünetei. Nagyon egyenetlenül nőttek a hajtások akár egy tőkén belül is, de jellemző volt az ültetvények tekintetében is. Amikor nincs kellő csapadék, akkor nehezebben veszi fel a tápanyagot is a szőlő, ezért sárgás tünetek is jelentkeztek. Esett, így már május elejére utolérte magát az ültetvény.

Itt Somlón 5 hektárt művelek, míg Csörnyeföldön 5,5 hektár területünk van. Somlón még az is kihívás jelent, hogy ez a terület 11 helyszínen van. A sok apró parcellából próbálnánk nagyobbakat létrehozni, de nehéz. A tizenegyből csak a felét tudjuk géppel művelni, a többi kézi munka. A technológia abból a szempontból egyforma, hogy a növényvédelem bio, tavaly óta hivatalosan is. Az összes minősítésünk megvan. A területet nem szeretnénk tovább növelni, a célunk inkább az, hogy a saját tulajdon arányát növeljük a bérelt ültetvényekkel szemben.

Itt évente olyan 10-15 ezer, Csörnyeföldön 25 ezer palackot készítünk, ez elegendőnek látszik ahhoz, hogy egy családot eltartson. Ez még egy olyan méret, amelyet megfelelően lehet felügyelni. A minőség emelésére törekszünk inkább szemben a mennyiséggel. Nem nagyon akarunk építkezni, de azon gondolkozunk, hogy Csörnyeföldön a birtokot kiegészítjük egy olyan létesítménnyel, amely alkalmas lehet különböző események, például esküvők lebonyolítására. Úgy látjuk, hogy a környéken lenne erre igény."

Virtuális kirándulás Somlón Tamással

Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk