A főemlősök nem sokkal a dinoszauruszok kihalása után jelenhettek meg

A főemlősök nem sokkal a dinoszauruszok kihalása után jelenhettek meg

Egy új kutatás felbolygatja minden eddigi tudásunkat a dinoszauruszok kihalását követő időszakról.


Egy T. rex fosszíliához hasonló korú főemlősöket őrző ősmaradványt találtak nemrég, ami óriási felfedezést jelent.

A Royal Society Open Science új kutatása szerint Montana északkeleti részén, Hell's Creek képződményben talált emlőshöz tartozó állkapocs és fogmaradvány az eddigi legrégebbi, amit eddig találtak.

A lelet alapján ezek az állatok 65,9 millió évvel ezelőtt élhettek, csupán 105 000–139 000 évvel azután, hogy egy aszteroida elpusztította az összes létező állat- és növényfajt.

Ezt a felfedezést megelőzően a fosszilis nyilvántartásban szereplő korai főemlősök legrégebbi bizonyítékai a paleocén első 300–500 000 évére nyúlnak vissza. Az új kutatás viszont azt bizonyítja, hogy legkorábbi őseink a mezozoikumban élhettek, ami a paleocén előtti korszak volt.

Az újonnan felfedezett fogak és állcsontok két különböző fajhoz tartoznak: P. janisae és P. mckeeveri. Ezek közül a P. mckeeveri egy újonnan leírt faj, melyet egy olyan család tiszteletére neveztek el, amely támogatta a terepmunkát.

Így nézhetett ki egy Purgatorius.

Wikipedia

Mindkét faj a Purgatoriushoz tartozik, amely a legrégebbi ismert főemlősökhöz tartozó nemzetség. A Purgatoriusból fejlődött ki az összes többi főemlős, ilyen például a majmok, de ilyenek vagyunk éppenséggel mi is.

A Purgatorius elődjére még mindig nem derült fény, őt még kutatják a szakemberek.

(Forrás: Gizmodo)

A figyelmetekbe ajánljuk