Három pohár bor.

Leáldozhat a drága borok ideje: A tablettás lehet az új minőségi

A hozzáadott szulfitokat nem tartalmazó, jó minőségű, természetes borok megítélésének jót tett az a feltételezés, miszerint az előbb említett kémiai vegyület okozza a fejfájást és a másnaposságot, de egy új tanulmány kétségbe vonja ezeket az állításokat.


Az utóbbi években egyre inkább elterjedt az a vélemény, miszerint a borban lévő szulfitok jelenléte okozza a fejfájást és a másnaposságot.

Kevés tudományos bizonyíték támasztja alá ezeket az állításokat, sőt, egy új tanulmány szerint ennek az ellenkezője is igaz lehet.

Mik is azok a szulfitok?

A szulfit, vagyis kén-dioxid egy olyan kémiai vegyület, amely természetes módon a szőlő héjában fordul elő. A szulfitokat a borkészítés során tartósítószerként is használják.

A szóban forgó vegyületet nagyobb részben az olcsóbb, alacsonyabb minőségű borokhoz szokták hozzáadni.

A VinePair rámutat, hogy ez az anyag kockázatot jelent azok számára, akik akut szulfitérzékenységben szenvednek, bár ez a népesség kevesebb mint egy százalékát érinti. A kén-dioxid (SO2) azonban továbbra is meghatározó téma a borok világában, ezért Sophie Parker-Thomson tanulmánya az iparág szinte minden jelentős újságának címlapjára került.

A tanulmány kimutatja, hogy a biogén aminok – olyan vegyületek, amelyek nagyobb valószínűséggel okoznak bor miatti fejfájást, mint a szulfitok – nagyobb mennyiségben fordulnak elő azokban a borokban, amelyekhez az erjedés előtt nem adtak SO2-t.

Mi a jelentősége ennek a megállapításnak?

A lakosság jelentős hányadáról ismert, hogy érzékeny a biogén aminokra (BA), amelyek természetes módon is jelen vannak sok borban. Sokaknál ez a fajta érzékenység pont a fejfájásban mutatkozik meg.

Sophie Parker-Thomson tanulmánya szerint az erjedés előtt literenként több mint 30 mg SO2-t tartalmazó borokban sokkal alacsonyabb volt a biogén aminok szintje.

Ez némileg ironikus, tekintve, hogy jelenleg sok fogyasztó úgy próbálja elkerülni a borok okozta fejfájást, hogy a prémium borokhoz fordul – amelyek köztudottan alacsony kén-dioxid hozzáadással vagy anélkül készülnek.

Hogyan tovább?

Parker-Thomson kutatása határozottan egy olyan beszélgetést indított el, amely megosztó lesz a borászok között. Több szakember kifejtette, hogy érdeklődéssel olvasta a tanulmányt, de úgy gondolják további kutatásokra lesz szükség.

Túl korai lenne megmondani, hogy ezek az eredmények hogyan befolyásolják majd a borászokat és a borkészítést, de Parker-Thomson optimista.

Remélem, hogy az iparág is csatlakozik ehhez. Lehetőség van arra, hogy a BA-kra érzékeny embereket kiszolgáljuk, hogy valóban újra magabiztosan élvezhessék a borokat

– mondta.

Az egyetlen dolog, ami világos, hogy a szulfitokról szóló vita nem fog egyhamar megszűnni.

Forrás: ITT

A figyelmetekbe ajánljuk