Barabási Albert-László exkluzív tárlatvezetést tart saját kiállításán

Már több mint egy hete látogatható Barabási Albert-László fizikus és hálózatkutató kiállítása a Ludwig Múzeumban. Szerencsére még van ideje pótolni, ha valaki eddig ezt még nem tette volna meg. Ráadásul a közeljövőben maga a hálózatkutató vezethet minket körbe.


A Rejtett mintázatok című tárlat a nagyrészt Barabási tevékenységéhez köthető, úgynevezett Barabási-hálózatokat felhasználó kutatások elmúlt 25 évének bemutatása köré szerveződik. A hálózati vizualizáció alakulásának, fejlődésének nyomonkövetésével – a Barabási kutatólabor meghatározó projektjeinek bemutatása révén – az átfogó módszer képzőművészeti alkalmazásához juthat el az érdeklődő.

Ludwig Múzeum

A csúcstechnológia (adatszobrok, MI, AR, VR, rajzoló robot) felhasználásával a hálózati ábrák és struktúrák szemléletesen értelmezik azokat a rejtett kapcsolatokat és összefüggéseket, amelyek egy-egy vizsgált jelenség hátterében húzódnak.

Kozmikus háló

A BarabásiLab kutatásaiban a dolgok és jelenségek közötti többnyire láthatatlan összefüggések keresése, az ismétlődő mintázatok felderítése áll a középpontban, amelyek összekapcsolják a természetet, a társadalmat, a nyelvet és a kultúrát. A hálózati szemlélet olyan átfogó, univerzális módszerrel kecsegtet, amelynek segítségével szinte minden összefüggés (pl. a művészeti karrierek sikeressége) természettudományos precizitással vizsgálható.

Álhír-hálózat

Barabásilab

A kiállításban helyet kap a jelenleg is folyó kutatások-feldolgozások bemutatása, mint a globális-lokális művészeti háló (Art Network) megjelenítése, amely a művészek és intézmények közötti kapcsolatokat ábrázolja, vagy éppenséggel a koronavírus-járvány hatása az emberek közötti kommunikációra.

Fake news adatszobor

Barabásilab

A kiállítás egyik célja, hogy közelebb hozza a hálózati gondolkodás szellemiségét a művészet életvilágához és az érdeklődőkhöz. A Barabási-féle hálózati vizualizáció, mint módszer már sok tekintetben ott van a kortárs képzőművészet lehetséges eszköztárában. Lehetőség és potenciál, amellyel ostobaság lenne nem élni.

Ráadásul október 31-én személyesen Barabási Albert-László tart majd exkluzív tárlatvezetést a Ludwig Múzeumban, akitől biztosan minden apró részletet megtudhatunk a hálózati összefüggésekről.

A kiállítás a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében valósul meg, és egészen 2021. január 17-ig látogatható a Ludwig Múzeumban.

A figyelmetekbe ajánljuk