A boldogság szinte mindenki számára mást jelent, másképp érződik, és magát az érzetet is különbözőképp dolgozzuk fel. Magazinunk visszatérő kerekasztal-beszélgetésének egyik célja az volt, hogy rámutassunk, a boldogságnak mennyi színe és formája van.
Az én felfogásom szerint a boldogság egyfajta képesség, arra vonatkozóan, hogy képes vagy-e értékelni dolgokat, amik hozzád eljutnak, vagy sem. Ahogy a kutyák képesek értékelni a simogató kezet, úgy nekünk is értékelnünk kell például a sikert
– mondta Presser Gábor, aki a beszélgetés során azt is hozzátette, hogy számára a boldogságban van valami, ami az igényekről szól:
Arról, hogy mennyire várunk el saját magunktól valamit, amit aztán tudnánk értékelni
Hamu és Gyémánt / Jekken Péter
Kepes András szerint azonban a siker boldogsága mellé társul némi szorongás is, hiszen a siker ismétlésének igénye – és annak el nem jövetele – mindig a fejünk felett lebeg.
Hamu és Gyémánt / Jekken Péter
Hamu és Gyémánt / Jekken Péter
Az egyik fontos dolog a kompetenciaérzet, vagyis az, hogy te hasznosnak érezd magad a világban. Az ember kitűz magának egy célt, hogy azt érezze, hogy hasznos, és ezt a fajta hasznosságát más is észrevegye
– mondta az író, aki szerint a boldogságot sokszor összekeverjük a „kellemes" érzéssel.
A kellemes érzet meghatározható, hiszen ilyenkor valamilyen biokémiai folyamat megy végbe bennünk. De vajon mikor érzi magát igazán boldognak az ember? Egy jó vacsora után, egy jól sikerült szex után – fel tudjuk ezeket az élethelyzeteket sorolni.
Hamu és Gyémánt / Jekken Péter
Barabási Albert-László, a világhírű hálózatkutató Kepes András A boldog hülye és az okos depressziós című könyvéhez kapcsolódóan felhívta arra a figyelmet, hogy a címben szereplő négy fogalom közül három mérhető, egyedül a boldogság nem:
A depresszió egy klinikai fogalom, az intelligenciát is lehet valamilyen szinten számokba önteni – vitatkozhatunk, hogy ennek mi az értelme, de meg lehet csinálni –, viszont a boldogsághoz tényleg nincsen mérőszám.
Hamu és Gyémánt / Jekken Péter
Kitért arra is, milyen módszerrel tartja fenn a szakmai motiváltságát:
Én öt-hat évente témát váltok. Ez nagyon tudatos, mert az a tapasztalatom, hogy minél többet tudok valamiről, annál kevésbé tudok másképp gondolkodni. Elveszítem a kreativitásomat. Ilyenkor szükségem van arra, hogy egy másik témával foglalkozzak, hogy ismét rá tudjak csodálkozni a dolgokra.
Hamu és Gyémánt / Jekken Péter
Hamu és Gyémánt / Jekken Péter