mérges bagolyfecske

Hiába ő a legnépszerűbb madár az Instagramon, jól láthatóan magasról tesz rá

A képek alapján a nyertes madarat egyáltalán nem villanyozta fel a rangos kitüntetés.

A közösségi médiában töretlen népszerűségnek örvendenek a legkülönbözőbb madarak. Általában mi is részletesen beszámolunk a legkülönlegesebbekről. Például a a világ legkövérebb, legbüdösebb és legveszélyeztetettebb madaráról, aki kegyelmet nem ismerően húzta be az Év Madara címet – róla itt írtunk részletesen.

És úgy tűnik nem véletlenül követik figyelemmel az olvasók is a ritka és vicces madarakat: egy frissen publikált tanulmányból kiderült, hogy melyik szárnyasok a legnagyobb sztárok az Instagramon.

Német kutatók egy algoritmus segítségével átbújták az Instagramon fellelhető legnépszerűbb oldalakat, ahol madarakról közölnek képeket. A kutatásban kilenc fiók, közel 30 000 madárfotóját vizsgálták, hogy fény derüljön az igazságra. Az oldalakat összesen nagyjából 3,5 millió felhasználó követi, így elég pontos beszámolót kaphatunk az aktuális sztárokról.

A vizsgálatban nem feltétlen a legtöbb kedvelést összegyűjtő madarat tekintették a legnépszerűbbnek – ennél jóval alaposabban járták körül a sokakat foglalkoztató témát. A kutatók figyelembe vették a képmegtekintések számát is – fontos szerepet játszott, hogyha egy adott képet jóval nagyobb százalékban kedveltek, mint azt elérése indokolta volna –, majd ezt átlagolva hozták meg az ítéletet.

A tanulmány nem keresett világmegváltó válaszokat, csupán arra voltak kíváncsiak, hogy mi tesz népszerűvé egy-egy madárfotót.

És a végeredmény sem okozott nagy meglepetést: a felhasználók nem a gyönyörű, tökéletes madarak képeit díjazzák, hanem a kifejezetten esetlen, kócos és morcos fajtákat.

Ezért is lehetett az Instagram legfotogénebb madara az apró bagolyfecske is, amely minden stílusjegyet magán hordoz.

Bosszús arcukra talán az is magyarázat lehet, hogy a bagolyfecskék utálják, ha zargatják őket, hiszen kiváló rejtőzködők, és a kutatásban is csupán 65 kép került elő róluk – azokért viszont a felhasználók megőrültek.

Egyébként a színek alapján történő kedveléseket is megvizsgálták, amiből kiderült, jóval több lájkot kaptak a kék madarak, mint a sárgák. A kedvelési sorrend pedig kék, piros, zöld és legvégül a sárga szín volt.


A figyelmetekbe ajánljuk