kék arany sárga zöld színű ara papagáj

Legalábbis a legenda szerint az egykori brit miniszterelnök birtokában volt a második világháború ideje alatt Charlie, a beszélő ara papagáj, amely a világ legöregebb papagájaként 2020-ban töltötte be 120. életévét.


Bár friss híreket nem találni Charlie-ról, egy 2017-es cikk szerint akkor még élt és virult a szószátyár papagáj, amely nyugdíjas éveit feltehetőleg jelenleg is az angliai Reigate településen található Heathfield Nurseries kertjében, vagy annak utód intézményében tölti. A létesítmény ugyanis a Google szerint véglegesen bezárt, bár azt egyelőre nem tudni, hogy a koronavírus-járvány lecsengését követően mi lesz a sorsa.

Az 1899-ben született szárnyas az 1930-as években került a Heathfield Nurseries tulajdonosa, Peter Oram apósának birtokába, aki a férfi állítása szerint nem sokkal a második világháború kitörése előtt adta el a madarat Churchillnek. A legenda szerint az egykori miniszterelnök több kifejezésre is megtanította Charlie-t, köztük a F*ck Hitler és a F*uck the Nazis mondatokra is. Churchill 1965-ös halálát követően a madár Oramhoz került, és egy rövid ideig a férfi egy kisállatboltjában élt Croydon városában. Ezt követően került a kert központba.

Oram meséje bármennyire is érdekes, Churchill egykori vidéki házának, a Chartwell-ingatlannak az adminisztrátorai határozottan elutasították a férfi állításait. Megjegyzésük szerint az egykori politikai vezetőnek mindössze egy szürke papagája volt. Ezt Churchill lánya, Lady Soames is megerősítette, továbbá hozzátette, hogy a Polly nevű madarat megválasztása előtt Churchill eladta.

Legyen igaz vagy sem, Charlie politikai múltja nélkül is méltán híres, hiszen fajtájában ő a valaha volt legidősebb példány. A róla szóló, eddigi legutolsó cikk szerint ugyan ma már kevésbé beszédes, de a kék-arany színben pompázó ara papagáj a mai napig sem rest köszönni, búcsúzkodni, és megkérdezni a látogatóit, hogy hogy vannak.

A figyelmetekbe ajánljuk