A PJ névre keresztelt madár ötödször tette meg vándorútját Afrika és Anglia között, amellyel abszolút rekordot állított fel.

PJ-re 2016 júniusában erősítettek jeladót a suffolki King's Forestben, és a kis kakukk azóta

több mint 92 600 kilométert repült.

A madár az első, amelyik a Brit Ornitológiai Alapítvány (BTO) projektjének 2011-es indulása óta elérte az elképesztő távot.

Míg mások a pár metrómegálló között ingáznak, addig PJ a Szahara és Európa között teszi mindezt: már tízszer repült el a Szahara, az Atlasz marokkói része, illetve a francia és spanyol Pireneusok fölött. Ráadásul a kakukk nem csupán a megtett távban rekorder, hiszen idén nyáron tölti be a hatodik évét, ezzel pedig megközelíti a meggyűrűzött kakukkok angliai korrekordját, ami hat év és 11 hónap. A csúcstartó madár 1983-ban pusztult el.

PJ egyébként egyéves volt, amikor a jeladót megkapta.

Chris Hewson, a projekt vezető kutatója kiemelte: izgalommal várták haza PJ-t idén is.

„Elbűvölő és szokatlan ez a madár. A társai általában vagy Spanyolország, vagy Olaszország felé vándorolnak Afrikába, minden évben azonos útvonalon. PJ azonban ebben az öt évben mindkettőt használta, plusz egy harmadikat is: tavaly ősszel Spanyolországban és Olaszországban is megállt"

– mondta Hewson. A szakértő szerint rugalmassága segíthette a túlélést, így tudta kikerülni egy-egy útvonal kedvezőtlen körülményeit.

A kakukkok nyáron élnek az Egyesült Királyságban, a faj nőstényei tojásaikat más fajok fészkeibe csempészik, így keltetve ki utódaikat. A jeladós projekt azért indult, hogy megfejtsék, mi állhat az állomány csökkenésének hátterében. Idén nyáron 12 újabb madarat látnak el jeladóval. A BTO szerint az Egyesült Királyságban költő kakukkok száma több mint kétharmadával, Angliában majdnem háromnegyedével csökkent az elmúlt 23 évben – írta meg az MTI.


A figyelmetekbe ajánljuk