borfsztivál bor
A Kendall-Jackson borai is megkóstolhatóak lesznek a Budapest Borfesztiválon
Fotó: instagram.com/kjwines

Magyar kalandor által alapított amerikai borvidék mutatkozik be a következő héten

A Budapest Borfesztivál minden évben helyet biztosít valamelyik országnak vagy régiónak is: ezúttal az USA borai állnak a középpontba.

Borkedvelők szinte biztos hallottak már a híres 1976-os Paris Wine Tasting borversenyről.

Ebben az évben a Napa-völgyi vörösborok a vakkóstolók során jobbnak bizonyultak, mint a világ akkor legjobbnak tartott bordeaux-i nagyágyúi. A híres, filmekben is gyakran visszaköszönő borvidék mellett érdemes azonban a nyugati partról a többiekkel is ismeretséget kötni.

A Sonoma-völgy első borászatát a magyar származású földműves-kalandor, Haraszthy Ágoston alapította; a Lodi borai pedig felveszik a versenyt akár a legkiválóbb Chateauneuf-du-Pape tételekkel is.

A szeptember 8-11-ig zajló Budapest Borfesztiválon az USA-borok standjánál azok is megtalálják a számításaikat, akik a hűvösebb klíma tételeit kedvelik: a nyugati parton, Kanada határát súrolja Washington állam (pont a másik oldalon, mint ahol a fővárost találjuk), hozzá csatlakozik Oregon. Mindenképpen izgalmas program megkóstolni egymás mellett a két teljesen eltérő klimatikus adottsággal rendelkező állam francia szőlőfajtáiból készített borait.

A Budapest Borfesztiválon kóstolható borokból hozunk most egy kis ízelítőt!

Megvan már a jegyed a Budapest Borfesztiválra? Ünnepeld együtt a többi borrajongóval magyar bort szeptember 8-11. között Magyarország legnagyobb boros eseményén!

Fotó: instagram.com/clinecellars

Ez nem egy amerikai családi ház, hanem egy borászat


Fotó: instagram.com/clinecellars

A Cline Family Cellanál a harmadik generáció óta művelik a szőlőt, kiváló minőségű szőlőfajtákkal


Fotó: instagram.com/clinecellars

Az egyik leghíresebb boruk Amerikában: az Ancient Zinfandel


Kalifornia állam

A Cline Family Wine Cellar otthona a Sonoma Valley, amely Észak-Kaliforniában helyezkedik el, Napa után a második leghíresebb bortermelő vidék az államban, mely változatos topográfiájának és klímájának köszönhetően nagyon sokféle prémium minőségű bor előállítására alkalmas – mutatja be a területet a Vince.

A Sonoma az őslakos indiánok nyelvén annyit tesz, mint „a Hold völgye”. Az első szőlőket ferences szerzetesek telepítették az 1820-as években, de van magyar vonatkozása is a borvidéknek, hiszen az első borászatot, a Buena Vista Winery-t Haraszthy Ágoston alapította 1857-ben.

Tőlük lehet még innen bort kóstolni:

  • Seghesio Family Vineyards
  • J-LohrWines
  • Stag's Leap Winery
  • Michael David Winery
  • Hess Persson Estates
  • Kendall-Jackson Winery
  • La Crema Winery

Oregon állam

A Willamette folyó völgyében elterülő Willamette Valley borvidék az oregoni pinot noirok egyik leghíresebb szülőhazája, mely mára nemzetközileg is magasan jegyzett borászatoknak ad otthont.

Tőlük lehet innen bort kóstolni: La Crema Winery

Washington állam

www.instagram.com

Chateau Ste. Michelle Winery on Instagram: "The @seattlekraken season may be ending but you can still enjoy the Reserve Kraken Cabernet Sauvignon! Now run... don't walk, grab this wine before it is all gone. Shop via the link in our bio."

A Chateau Ste. Michelle a washingtoni bortermelés 60%-át állítja elő. Közel harminc borászat és népszerű márka van a tulajdonukban Kalifornia és Washington államokban, és több mint tíz borászati együttműködésben vesznek részt, tengerentúli partnerekkel is.

Columbia Valley Yakima után, 1984-ben kapott AVA státusz, és jelenleg technikailag a washingtoni termelés 99%-a ez alá a nagy ernyő apelláció alá tartozik. Ahogy az elmúlt évtizedekben fejlődött a borászat az államban, úgy differenciálódtak az egyes borvidékek, és mára a Columbia Valley is több „al-apellációra”, vagyis önálló AVA-ra tagozódik.

Tőlük lehet még innen bort kóstolni:

  • H3 Wines
  • Eroica
  • Columbia Crest Winery

Megvan már a jegyed a Budapest Borfesztiválra? Ünnepeld együtt a többi borrajongóval magyar bort szeptember 8-11. között Magyarország legnagyobb boros eseményén!