Zamatos fehérbor és mac&cheese? A tökéletes kombináció!

Jó minőségű bort fogyasztani nem csak presztízs, hanem öröm is. A bor napi – természetesen mértékletes – fogyasztásának ráadásul pozitív élettani hatásai is vannak; ez élményt pedig tovább fokozhatjuk az adott borhoz tökéletesen illő ételekkel. Legújabb, most induló cikksorozatunkban arra szántuk el magunkat, hogy a gondosan válogatott borokhoz izgalmas fogásokat ajánljunk – tesszük mindezt a VinCE KLUB kiváló minőségű tételeivel. Ez itt a Borvacsora első része.


Szalmasárga szín és sárga húsú gyümölcsök illata – ez jellemzi a 2017-ben palackozott, a Dél-Balatoni borvidékről származó Nemerét. A Bujdosó Pincészet chardonnay, sauvignon blanc és szürkebarát házasításával készült fehér borát megkóstolva gyümölcsös ízorgiát tapasztalunk: körtét, almát, ringlót és őszibarackot is felfedezhetünk a kortyban, melynek lecsengését citrusos fanyarság élénkíti. Egy kerek és gazdag borról van szó, visszafogott savai mellett magasabb alkohol és koncentráltság jellemzi. Nem is csoda tehát, hogy a Bujdosó Nemeréhez a legtökéletesebben passzoló ételek egyike az amerikai – sokak szerint valójában nem is létező – konyha alapdarabja, a szénhidrátbomba mac&cheese.

bujdoso.com

Talán elsőre furcsának tűnhet, hogy ez a mainstream kultúrában street foodként elhíresült étel illik a legjobban a Nemere magas minőségéhez, fontos azonban szem előtt tartani, hogy az amerikai sajtos tésztát is készíthetjük hasonló színvonalon. Mutatjuk is, hogyan!

Miközben a makarónitésztát elkezdjük al dentére kifőzni, elkészítjük a besamel mártást:

  • a felolvasztott vajat megszórjuk liszttel;
  • ezt habzásig kevergetjük, majd felöntjük tejjel és csomómentesre keverjük;
  • az így kapott elegyet sózzuk, borsozzuk, természetesen teszünk bele szerecsendiót, majd mustárt és cayenne borsot.

Getty Images Hungary

Az így készült mártást levesszük a tűzről és akkor keverjük hozzá a lereszelt sajtot – lehetőleg valóban jó minőségű vörös cheddart – , majd ezt összekeverjük a kifőtt tésztával. Ezt végül megszórjuk sajttal és zsemlemorzsával, és betesszük a sütőbe 20 percre. Forrón tálaljuk; a bort pedig 11-12 fokra hűtve kortyoljuk mellé.

Egy közösség, ahol a bor és gasztronómia szerelmesei havidíjas rendszer keretében kedvező áron juthatnak termékekhez, szolgáltatásokhoz, exkluzív szórakoztató és edukatív tartalmakhoz, amelynek hátterét a VinCE szakmai csapata biztosítja. Ha szeretnél a klub tagja lenni, kattints az alábbi linkre.

A figyelmetekbe ajánljuk