A Borganika fővárosunk egyik legfelkapottabb közösségi főzőtere, ahol egymást érik a változatos programok, és privát eseményekre is igénybe vehető. Pancsovay Zita áll e méltán elismert vállalkozás mögött, akivel beszélgettünk a világ legaranyosabb főzőkurzusáról és az antwerpeni csirkepaprikásról.
Szerző: Rattner Réka
Honnan ered a főzés iránti szereteted?
Kisgyermekként sokat időztem a székesfehérvári nagymamám konyhájában, ahol gyakran tettünk-vettünk közösen, így hamar megtanultam az alapokat. Az első emlékem, amint álltunk a konyhapultnál és csipetkét csipegettünk. Aztán a konyhai feladatok végeztével sokat főztünk fejben, elképzeltük, hogyan készítenénk el a legkülönbözőbb ételeket és a játék során már az ízeket is éreztem a számban.
Egyenes út vezetett a gasztronómia felé?
A főzés mindig jelen volt az életemben. Folytatva a családi hagyományt, a BME Gazdaságtudományi Karán diplomáztam, de közben szakácsvégzettséget is szereztem, aztán néhány évvel később elvégeztem a BGE vendéglátás-szálloda szakát. A következő években nemzetközi cégeknél kontrollerként dolgoztam és rengeteget foglalkoztam pénzügyi tervezési feladatokkal, és ezt a tudást, szemléletmódot ma is kamatoztatom. A gasztronómia ez évek alatt is végigkísérte az életemet, a munkahelyeimen workshopokat és pop-up vacsorákat szerveztem.
Amikor a Borganika annyira népszerű lett, hogy túlmutatott a hobbitevékenységen, döntenem kellett: pénzügyi szakember maradok vagy az álmaimat követve saját gasztroprojektbe kezdek.
Az utóbbit választottam, és ez életem egyik legjobb döntése volt.
Mi volt az első vállalkozásod?
2015-ben startolt a Nagyikám. Az elképesztően gazdag magyar konyha kínálatából gyerekjáték csábító fogásokat választani, de igazán használható receptet találni már annál nehezebb. Ilyenkor jön jól egy mindentudó nagyi! A klasszikus receptek iránt, mint a szalagos fánk, az almáspite vagy az elronthatatlan sajtos pogácsa, máig élénk érdeklődés mutatkozik. Nagyikáink száma a japán Keiko nagyival is bővült, aki gyozát, udon tésztát és tempurát készít a résztvevőkkel.
Hogyan született a Borganika?
Gasztronómiai szerelemből, szenvedélyből indult 2016-ban. Maga a névválasztás is sokat mond a filozófiáról:
a programjainkon kínált ételeink többnyire helyi, kis- és őstermelőktől, biogazdaságokból származó alapanyagokból készülnek, melyekhez a környező régiókból származó természethű gazdálkodással és autentikus borkészítési módszerekkel előállított borokat kínálunk.
Otthont adunk a Borganika bor-étel, a Beerganika sör-étel párosítás vacsoráknak, a Hungarian Beer Academy sörértőképzésének, rendszeresen tartunk csapatépítő tréningeket, születésnapokat, de volt már nálunk esküvő is.
Milyen borokat kóstolhatunk a Borganikában?
A név kötelez, ezért természetes és natúr borokat válogatunk a programjainkhoz, ezek jellemzően olyan tételek, melyek megragadnak az emlékezetemben és inspirálnak. A borvacsora kifejezést kerülöm, mivel rendezvényeinken az étel és a bor egyformán fontos szerepet játszik. A vacsorák előkészítéséhez borszakértők segítségével, nagy odafigyeléssel válogatom ki a borokat, és az adott borhoz tökéletesen illeszkedő fogásokat alkotok, melyek különleges ízélményt nyújtanak velünk vacsorázóknak.
Inkább főzöl vagy sütsz?
Legszívesebben főzök, de sütni is szeretek. A főzés szeretete családi hagyomány, rengeteg élményem fűződik hozzá. Imádok új ízeket, módszereket kipróbálni. Az egyetem alatt fél évet Antwerpenben töltöttem, ahol egy National Foodie Day keretében mindenki a saját hazájából származó étellel készült. Épp főztem a csirkepaprikást, amikor átkopogtatott a szomszéd, hogy annyira jó illata van, neki ezt muszáj megkóstolnia!
Szerző: Rattner Réka