Olaszország és a pizza szinte elválaszthatatlanok egymástól. A világ minden táján ismerik és szeretik, amely rengeteg formában és ízvilágban jelenik meg. Sokan a nápolyi pizzát tartják az etalonnak, de az olasz kulináris térkép ennél jóval gazdagabb. Ebben a cikkben négy olyan pizzatípust mutatunk be, amelyek Olaszország különböző régióiból származnak, és mind saját, egyedi karakterrel rendelkeznek.

Pizza al taglio (Róma)

Note: This video was originally published on Dec 6, 2018 Welcome to Food We Love, featuring Chicagoans from all walks of life ...

Food We Love: Roman al taglio pizza

A Pizza al taglio egy focaccia-szerű, 2-3 centi vastag tésztájú finomság. Ropogós, légies, aranyszínű tésztáról van szó, ami könnyedsége ellenére nagyon is tartalmas. A pizza itt azonban szeletekre vágva kerül az asztalra. Sőt, sok helyen a rendelés úgy történik, mint egy hentesnél: a kirakatból választunk, megmondjuk a kiszolgálónak, hogy mennyit vágjon le, és súly szerint fizetünk.

Ez is érdekelhet: Tökéletes pizza? Ha ezt a 3 szabályt betartod, garantált a siker!

Pizza Siciliana

These are two of my Sicilian pizzas. One is made with tomato, onion, and peas. The other is anchovy and onion. This pizza which ...

Sicilian Pizza | Kitchen on the Cliff with Giovanna Bellia LaMarca

A szicíliai stílusú pizza tésztája vastag, tömör, szivacsszerű és hagyományosan szögletes formában sütik meg, elektromos sütőben. A sfincione névre is keresztelt pizzafajtára tradicionálisan paradicsomszószt, hagymát, szardellát, kemény juhsajtot és oregánót tesznek, a tetejére pedig zsemlemorzsát szórnak, ami segít felszívni a hozzávalókból kifolyó olaj nagy részét.

Pizza Fritta

Friggitoria Masardona makes the BEST pizza fritta in all of Napoli. This place is a family business that has been around for 60 ...

The Best Pizza Fritta in Naples | Napoli's Best

Ez a bő olajban sült pizza típus közvetlenül a II. világháború után született meg Nápolyban, amikor nem csak az elérhető termékek minősége és ára változott meg drasztikusan az országban, de az általános higiéniával is problémák voltak. Ekkor vált a bő, forró olajban sütés szokássá, hiszen a magas hőfoknak köszönhetően a baktériumoknak egy pillanat alatt nyoma veszik. A frittához egy kisebb, körülbelül 10 centi átmérőjű tésztát nyújtanak ki, majd a választott feltétekkel megtöltik és összehajtják, néhány percre forró olajba dobják és már kész is!

Olvasd el ezt is! Pizza az őshazájában? Ezeket a helyeket próbáld ki Nápolyban!

Pizza al Padellino

L'origine è incerta, ma abbastanza lontana nel tempo da rappresentare una vera e propria tradizione per la città di Torino.

La Pizza "al Tegamino", Specialità Di Torino

A Pizza al Padellino, más néven tepsis pizza egy olyan pizzatípus, amely főként Torinóban és Piemont régióban népszerű. Ez a pizzafajta különbözik a hagyományos vékony tésztás változatoktól, mivel vastagabb, puhább tésztával rendelkezik, és gyakran kis kerek tepsikben vagy serpenyőkben sütik.

Ez volt II. Viktor Emánuel olasz király kedvenc étele, ez pedig azt jelenti, hogy ez a típus már a 19. század közepétől létezik.