Hamarosan érkezhet a gyógyszer, ami visszanöveszti a fogakat

Hamarosan érkezhet a gyógyszer, ami visszanöveszti a fogakat

Hat éven belül a piacra kerülhet egy olyan gyógyszer, amely képes lenne visszanöveszteni a fogakat.


Idén szeptembertől kezdődően 30 felnőtt férfinak fogják intravénásan beadni a gyógyszert az I. fázisú, a biztonságosságot és hatékonyságot felmérő vizsgálat részeként. Így ez lesz az első alkalom, hogy egy ehhez hasonló gyógyszert embereken tesztelnek – írja az IFLScience.

Ez is érdekelhet: Ezért lehetettek szinte tökéletes fogai az ókori rómaiaknak

Az állatokon végzett korábbi tesztek során a készítmény óriási potenciált mutatott az elvesztett fogazat helyreállításában, és egyetlen adag elegendő volt egy fog visszanövesztéséhez görényeknél.

A kísérletet vezető kutatók szerint a gyógyszer jelenlegi változatát a rágcsálók is jól tolerálták, nem jelentek meg mellékhatások, ami azt jelzi, hogy most már embereknek is adható további vizsgálat céljából.

A gyógyszer egy USAG-1 nevű gén ellenanyagát tartalmazza, amely a BMP nevű növekedési faktorhoz kötődve gátolja a fogak növekedését. A vizsgálat első fázisát a japán Kiotói Kórházban tartják 11 hónapon át, olyan egészséges személyek bevonásával, akiknek mindannyiuknak hiányzik legalább egy foga.

Ha a vizsgálat sikeres lesz, a gyógyszert veleszületett foghiányban szenvedő gyermekeknek is beadják. Ehhez olyan, 2-7 éves pácienseket fognak keresni, akiknek születésük óta legalább négy foguk hiányzik.

Szeretnénk tenni valamit azokért, akik foghiánytól szenvednek. Bár eddig nem létezett olyan kezelés, amely végleges gyógyulást biztosított volna, úgy érezzük, hogy az emberek elvárásai a fogak növekedésével kapcsolatban magasak

– mondta Katsu Takahashi a kutatás vezetője.

Ha a kísérletek sikeresnek bizonyulnak, a készítmény hat éven belül széles körben elérhetővé válhat a veleszületett foghiányos betegek, valamint a sérülésektől vagy szuvasodástól szenvedő páciensek számára.

A figyelmetekbe ajánljuk