tej, kalcium, pohár
A kalcium a szervezetünkben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag, mely a teljes testtömeg 2%-át teszi ki – mármint, ha minden rendben van. A kalciumhiány sokunknál fennálló probléma, jelei néha egyértelműek, van azonban, amikor nehezebb felismerni a tüneteket. Utóbbiból gyűjtöttünk most össze ötöt.


1. ​Csontjaid gyengék és törékenyek


A kalciumhiány egyik jele a csontok egészségének általános romlása. Ha nem fogyasztunk elegendő kalciumot, a szervezet csontokból és a fogakból oldja ki az ásványi anyagot, hogy fenntartsa a vér megfelelő kalciumszintjét. Ez az állapot csontgyengeséget eredményez, ami drasztikusan megnövelheti a csonttérések és csontritkulás esélyét.

Ez is érdekelhet: 6 élelmiszer, amiben több a C-vitamin, mint egy narancsban

2. Folyamatosan fáradt vagy

F\u00e1radts\u00e1g

Illusztráció

Kinga Cichewicz/Unsplash

A kalcium hiánya fáradtságot okozhat, ez azonban nem szokásos fáradtság, hanem egy tartósan alacsony energia- és gyengeségérzetű állapot, melyet hipokalcémiának neveznek.

Tünetei általában kevésbé nyilvánvalóak és hosszú távúak, mint más tápanyaghiányoké. A hipokalcémiával járó fáradtságot szédülés, zavartság és koncentrációs nehézségek jellemzik. Mivel az izomrostok és az idegek kalciumot igényelnek, ha nincs elég ebből a létfontosságú ásványi anyagból, a sejtek kalciumraktárai kiürülnek, ami kimerültséget és letargiát okoz.

3. Izomgörcsöket tapasztalsz

Szintén a kalciumhiányra vonatkozó árulkodó jel lehet, ha folyamatosan izomgörcsöket tapasztalsz. Ahogy a tünetek idővel súlyosbodnak, az izomgörcsök egyre gyakoribbá válnak (különösen az alsó lábszár hátsó részén), és merev, fájdalmas izmok alakulhatnak ki.

Ez azért van így, mert a kalcium szükséges ahhoz, hogy az izmok összehúzódjanak és ellazuljanak.

4. A szájüregi egészséged nem megfelelő

Fogsor

Illusztráció

Unsplash

Azt tapasztalod, hogy a fogaid – a megfelelő szájhigiéniás rutin ellenére – egyik pillanatról a másikra romlani kezdtek? Ez bizony szintén lehet a kalciumhiány jele. A csontokhoz hasonlóan a kalcium is segít megőrizni a fogak egészségét, megfelelő kalciumszint nélkül azonban a fogaid romlani kezdhetnek.

Cikkünk hasonló témában: 7 vitamin, amit a naponta szedniük kellene a férfiaknak

5. Szívritmuszavart figyelsz meg magadon

A kalcium jelentős szerepet játszik a szív egészségében. A szabálytalan szívverés (aritmia) például a vér nem megfelelő kalciumszintjének gyakori jele. Ez azért van, mert a szív egy izom, és ha a sejtjei nem kapnak elegendő kalciumot, akkor megszűnnek megfelelően működni, ez pedig a szívizom görcsös működését okozhatják.

Forrás: EatingWell

A figyelmetekbe ajánljuk