település Toszkánában
Fotó: Shutterstock

Toszkána 30 ezer euróval csábítja a költözni vágyókat

A pályázók maximum 30 ezer eurót kaphatnak egy toszkán hegyvidéki faluban vagy kisvárosban álló ház megvásárlására. Különösen jó lehetőségről van szó, ha figyelembe vesszük, a régió árai mennyire magasak – igaz, egy-két feltételnek meg kell felelnünk ahhoz, hogy ez az álom valóra váljon, írja a Euronews.


A toszkán vidék bizonyára a világ legáhítottabb helyei közé tartozik, a régió ingatlanjai viszont köztudottan drágák. Most azonban akár 30 ezer eurónyi, 11 millió 845 ezer forintnyi támogatást is kaphatunk a helyi hatóságoktól egy ház megvásárlására.

A vidéki városok és falvak Olaszország-szerte elnéptelenedési válsággal küzdenek. Mivel a lakosok a jobb munkalehetőségek miatt a nagyobb városokba költöznek, a kis közösségek látképét egyre inkább elhagyatott házak határozzák meg.

A helyi önkormányzatok néhány éve különböző ötletes megoldásokkal próbálnak új lakosokat csábítani egy-egy településre. A híres egy eurós ingatlanokat bizonyára már nem kell bemutatnunk, néhány napja pedig Sambuca di Sicilia jelentette be: 2019 és 2021 után ismét eladásra kínálnak néhány házat.

Idén összesen 10 lakást hirdettek meg, ezek mindegyike a község óvárosi részében található. A kikiáltási ár ingatlanonként három euró – azonban az aukció végén valószínűleg mindegyik ház 2-4 millió forintnak megfelelő összegért fog elkelni.

San Gimignano, Toszk\u00e1na

San Gimignano, Toszkána (illusztráció)

Fotó: Shutterstock

Az új toszkán programban is találunk egy hasonló csavart: bár a sikeres pályázók minimum 10 ezer, maximum 30 ezer eurót kapnak támogatásul, ez az összeg nem haladhatja meg az ingatlan megvásárlási és felújítási költségeinek 50 százalékát.

Fontos kikötés még, hogy a háznak egy 5000 főnél alacsonyabb lakosságú hegyvidéki településen kell feküdnie – Toszkánában jelenleg 119 ilyen község található.

Stefania Saccardi, Toszkána régió alelnöke így nyilatkozott a programról:

A toszkán hegyvidék egyedülálló szépségű terület, ahol olyan falvakat kell újra felfedeznünk, amelyek elnéptelenedéstől szenvednek. A döntés, hogy valaki ezen települések egyikében éljen, kihívás és lehetőség is egyben, különösen a fiatalok számára.

Minden pályázónak olasz vagy európai uniós állampolgárnak kell lennie, ellenkező esetben legalább 10 évre szóló tartózkodási engedélyre van szükség.

A pályázatokat a Toszkána régió honlapján található online űrlapon keresztül lehet benyújtani július 27. 13 óráig.


A figyelmetekbe ajánljuk