Szardínia
Fotó: Shutterstock

Ingyen szállás vár a fiatal túrázókra Szardínia szigetén

A túrázással összekötött nyaralás egyre divatosabb – Európa-szerte folyamatosan jelennek meg a vadonatúj útvonalak, így napról napra nehezebb választanunk a célpontok közül. Egy olaszországi régió most ingyenes szállással csábítaná a fiatal túrázókat, írja a Time Out.


A Cammino Minerario di Santa Barbara Alapítvány (CMSB) elindította a „Leg's go in Cammino" nevű kezdeményezést, amelynek célja, hogy minden 35 év alatti, a Santa Barbara nevű bányászútra induló túrázó számára fedezze három éjszaka szállásköltségét.

A Szardínia szigetén fekvő, 30 szakaszra osztott útvonal 500 km hosszú, és sziklákon, tölgyerdőkön és homokdűnéken vezet keresztül. Minden etap körülbelül 16 kilométeres, a teljes táv teljesítése pedig nagyjából egy hónapot vesz igénybe.

A túrázók a sziget délnyugati részén található Iglesias nevű kisvárosban indulhatnak el, útjuk pedig bányák és elhagyatott falvak romjai mellett vezet – ezek közül néhány az ipari forradalom idejéből származik, pár település viszont még a római időkben épült. Az útvonal csúcspontjai a San Giovanni-barlangok, a marganai tölgyerdők és a Piscina Irgas vízesés.

A kezdeményezésben 24 szálláshely, panzió és kemping vesz részt – ezek átlagosan 25 euróba kerülnek éjszakánként, így fejenként körülbelül 75 eurót, 30 ezer forintot takaríthatunk meg.

A részvételhez minden túrázónak be kell szereznie az alapítvány weboldaláról egy túraútlevelet, amely mindössze 5 euróba kerül, és három darab, egy-egy éjszakára szóló utalvány jár hozzá.

A program nyáron ugyan szünetel, de szeptember 15-én újraindul, és egészen december 31-ig tart majd.

A figyelmetekbe ajánljuk