Kutatók szerint a sportközvetítések befolyásolhatják az étkezésünket

Kutatók szerint a sportközvetítések befolyásolhatják az étkezésünket

Mivel 2024 az EB és az olimpia éve, számos sporteseményt közvetítenek a televíziók, így új kérdés merült fel a kutatók körében: befolyásolhatja a sportnézés azt is, hogy mennyit eszünk?A válasz igen. Ugyanis egy új kutatásból kiderült, hogy a sportvideók nézése növelheti a nassolást. De a történet ennél többről szól: a nézett sportágak nehézsége döntő szerepet játszik ezekben a hatásokban.

Ez is érdekelhet: Így hat az esti nassolás az egészségre

A tanulmányban 112 diákot vizsgáltak, miközben arra kérték őket, hogy nézzenek meg egy videót és közben próbáljanak ki néhány cukorkát, amit az asztalokra helyeztek. A diákok fele egy olyan videót nézett, amelyen férfiak és nők sportolnak, míg a csoport másik felének olyan felvételeket mutattak, amelyen semmilyen fizikai aktivitás nem volt – kezdi az Science Alert.

A felmérés során kiderült, hogy azok a tanulók, akik a sportközvetítéseket néztek, több cukorkát ettek, mint azok, akik nem.

Az első teszt során világossá vált, hogy a sporttal kapcsolatos videók megtekintése fokozhatja az édességfogyasztást, ám ebben volt egy kis csavar: a férfi diákok sokkal több édességet fogyasztottak, mint a nők. Ráadásul ekkor még mindig nem voltak biztosak abban, hogy a nézett sportág típusa befolyásolja-e az édességfogyasztást.

Ezután a női diákokat arra kérték, hogy nézzenek meg olyan videókat, amelyek könnyű vagy nehezen teljesíthető sportágakat (atlétikai távolugrás, torna, baseball, rögbi vagy sziklamászás) ábrázolnak. Ekkor azok a tanulók, akik a könnyedebb sportágakról néztek felvételeket, sokkal több cukorkát ettek, mint azok, akik a nehezebbnek tűnőket.

Shutterstock

A kutatók eredményeinek magyarázatához megnézték a célmotivációval kapcsolatos kutatásokat. Amikor az emberek úgy érzik, hogy nem érnek el egy célt, akkor keményebben hajtanak, de amint előrelépést látnak, hajlamosak lazítani.

Olvasd el ezt is! A késő esti étkezés valóban nem jó ötlet − már a tudomány is alátámasztja

Tanulmányok azt mutatják, hogy a kisebb célok (például a testmozgás) elérése azt az érzést keltheti az emberekben, hogy megérdemeltek egy kis szünetet, ami azt eredményezheti, hogy többet engednek az ételekből. Amikor az emberek el tudják képzelni magukat a nézett tevékenység végzésében, úgy érzik, mintha már edzettek volna, ami a táplálkozásban való engedékenyebb döntésekhez vezethet.

A figyelmetekbe ajánljuk