kislány és anyukája egymást etetik
Fotó: Shutterstock

​„Azt még meg fogod enni?” – ezért ízlik jobban az étel a másik tányérjáról

Az étteremben való étkezés vonzereje részben abban rejlik, hogy nem kell energiát fordítanunk az étel elkészítésére vagy a takarításra. De van egy másik, finomabb előnye is: az étkezőpartnerünk tányérján levő étel kivételesen jó ízűnek tűnik. Jobbnak, mint a minek. Mi ennek az oka?


A Psychological Science folyóiratban 2014-ben megjelent tanulmányukhoz a Yale kutatói 23 egyetemi hallgatót vontak be, és egy meglehetősen kellemes tudományos feladatot adtak nekik. Arra kérték őket, hogy egyenek csokoládét egy kutató jelenlétében egyedül, vagy egy másik kutatóval együtt. A cél az volt, hogy megállapítsák, befolyásolja-e a csokoládé szubjektív élvezetét, ha valaki ugyanakkor eszik.

Ez is érdekelhet: Egyáltalán nem mindegy, hány órakor reggelizünk

Amikor a csokoládét közös élményként fogyasztották el, a résztvevők szignifikánsan jobban élvezték, ízletesebbnek minősítették, mint azok az alanyok, akik akkor ették meg, amikor a kísérleti személy egy másik, nem csokoládéval kapcsolatos feladattal volt elfoglalva. Ez még akkor is igaz volt, ha a két fél nem közölte egymással a csokoládéról alkotott véleményét.

Egy második, hasonló kísérletet is végeztek, ezúttal keserű csokoládéval. Ismét úgy tűnt, hogy az alanyok a társas állapotra reagáltak, és arról számoltak be, hogy rosszabb az íze, ha tudták, hogy valaki más is ugyanazt eszi. Ez a kutatók szerint azt jelezte, hogy a közös élménynek akkor is van hatása, ha az ételt kellemetlennek találjuk.

Ha tovább olvasnál: Így hat az esti nassolás az egészségre

egym\u00e1s pizz\u00e1j\u00e1b\u00f3l eszik egy p\u00e1r

Fotó: Shutterstock

Mit jelent mindez? Úgy tűnik, hogy az ételek megosztása az érzések felerősödését eredményezi. A tudat, hogy valaki másnak is ugyanaz az élménye, hajlamos arra, hogy figyelmünket az ételre, valamint az érzéseinkre összpontosítsuk. Ez nem különbözik attól, amikor ugyanazt a dalt hallgatjuk vagy ugyanazt a filmet nézzük, és elképzeljük, hogy a másik személy hogyan értelmezi azt − ez a mentalizálásnak nevezett viselkedés. Amikor az ő reakcióján rágódunk, közben a sajátunkra is jobban koncentrálunk.

Gyanítjuk, hogy a jelen kísérletekben elért hatásokat a résztvevők által az együtt átélt ingerre irányuló figyelem növekedése okozta. A csokoládéevés élményének megosztása intenzívebb élményt okozott az embereknek; ez az eredmény alátámasztja azt az elképzelést, hogy a megosztott élmények nagyobb pszichológiai hatással bírnak, mint a nem megosztott élmények

− állapították meg a kutatók.

Tehát igen, az a lenyúlt sült krumpli biztosan jó ízű lesz − feltéve, hogy ismered az illetőt. Egy idegen tányérjáról lekapni valószínűleg sokkal kevésbé lesz kellemes élmény.

Forrás: Mental Floss

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk