éjszakai nassolás
Shutterstock

5 dolog, amit tilos 5 óra után tenned, ha fogyókúrázol!

Nyugalom, a szakemberek sem azt mondják, hogy ne együnk délután 5 óra után. Az viszont lehetséges, hogy a munka után, otthon már olyan dolgokat teszünk, ami akadályozhatja a sikeres diétát.

Az EatingWell kérdezett meg pár szakértőt, hogy mikre érdemes figyelni délután öt után, ha fogyni akarunk.

Lefekvés előtt tivornyázás

A legtöbbekkel már előfordult, hogy egy csillapíthatatlan éhségérzet után mindent megeszik, ami csak van a hűtőben. Pedig a rossz szokás kiiktatása jóval könnyebb, mint gondolnánk.

A legtöbb diéta arra kondicionál, hogy kevesebbet együnk, ami viszont sokszor ahhoz vezet, hogy nem eszünk eleget napközben, ami végül egyenes út az éjszakai nassoláshoz. Az esti falánkságok megelőzése érdekében érdemes odafigyelni, hogy a nap folyamán elegendő ételt fogyasszunk, ami miatt nem érezzük majd éhesnek magunkat este.

Talán ellentmondásosnak tűnhet, hogy többet együnk a nap folyamán, amikor fogyni próbálunk, de ha három-négy óránként kiegyensúlyozott, fehérjét, rostot és zsírt tartalmazó ételeket fogyasztunk, megelőzhetjük az éjszakai túlevést, és segítünk abban, hogy kalóriatöbblet helyett kalóriadeficittel fejezzük be a napot.

Mindenképpen adjunk hozzá az étrendünkhöz egy délutáni rost- és fehérjetartalmú uzsonnát, hogy ne kiéhezve vacsorázzunk meg.

Kerüljük a zacskókat​!

Kerüljük el, hogy egyenesen a zacskóból vagy a dobozból nassoljunk. Ezzel garantáltan többet fogunk enni a kelleténél, legrosszabb esetben az egész csomag elfogy majd.

Mielőtt észrevesszük, máris egy étkezésnyi kalóriát fogyasztottunk el, ezért érdemes az esztelen nassolás helyett egy tervet készíteni az esti étkezésünkről.

Ne maradjunk fent sokáig

Egy 2021-ben megjelent tanulmány a késő esti étkezést a súlycsökkentési erőfeszítések és a trigliceridszintek emelkedésével hozta összefüggésbe.

Minél később maradunk fent, annál több óránk van az evésre. Ráadásul a legtöbb ember nem a legegészségesebb nassolnivalókhoz nyúl késő este. Persze ha éhesnek érezzük magunkat, akkor együnk, de a lefekvési idő meghatározása segíthet megelőzni az éjszakai nassolást, ami akadályozhatja a sikeres fogyókúrát.

Egy másik 2021-ben megjelent tanulmány szerint az, hogy nem alszunk eleget, ahhoz is vezethet, hogy másnap többet eszünk. A kutatók megállapították, hogy azok az emberek, akik kevesebb mint hét órát aludtak éjszakánként, másnap több nassolnivalót ettek, mint azok, akik több mint hét órát aludtak – a nassolnivalók pedig magasabb kalóriatartalmúak és alacsonyabb tápanyagtartalmúak, ami érthető módon szörnyű hatással van a diétára.

Ne hagyjuk ki a szénhidrátot

Csábító lehet kihagyni a szénhidrátokat (vagy más élelmiszercsoportokat) a vacsoránál, de ha a vacsora nem laktató, pár órával később már azon kapjuk magunkat, hogy újra a konyhában kutakodunk. Ha nem kiegyensúlyozott az utolsónak szánt étkezésünk, valószínűleg sokkal több kalóriát fogunk elfogyasztani, ha újra ránk tör az éhség.

Ne nyitogassuk ok nélkül a hűtőszekrényt

Nem a fizikai éhség az egyetlen ok, amiért eszünk. Az evés élvezetes és megnyugtató, ezért csináljuk, amikor stresszesek vagyunk, unatkozunk vagy valami konkrét dolog után vágyakozunk. Ugyan enni soha sem helytelen, de érdemes egy tervet készíteni magunknak, ami segíthet abban, hogy elérjük a fogyókúrás céljainkat.

Kezdésnek például ne legyen a házban csábító, erősen feldolgozott élelmiszer (például a chips, édesség vagy finomított nassolnivaló), és töltsük fel a konyhát táplálóbb alternatívákkal, például diófélékkel, gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel és sovány fehérjékkel.

Másodszor: ha édesszájúak vagyunk, gondoljuk át jól a desszertfogyasztási szokásunkat. Érdemes a magas kalóriatartalmú, de kevés tápanyagtartalmú édességek helyett egészségesebb alternatívákra, például gyümölcsre, müzlire és zsírmentes natúr görög joghurtra váltani,.


A figyelmetekbe ajánljuk