A külföldi turisták többnyire elégedettek a magyar konyhával – van azonban néhány recept, amelyekkel ki lehetne őket kergetni a világból.

A TasteAtlas nevű gasztronómiai portálnak az a küldetése, hogy a különböző kultúrák helyi, valóban autentikus fogásaival ismertesse meg az erre fogékony közönséget. A honlapon receptek és étteremkritikák mellett különböző rangsorokat is találunk, melyeket a turisták értékelése alapján állítanak össze.

Nem lehet azt állítani, hogy a szakportál olvasói elfogultak lennének hazánkkal szemben: egy tavalyi rangsorban a magyar konyhát hozták ki a világ 21. legjobbjának.

www.instagram.com

"TasteAtlas Awards 23/24. These are the 100 best cuisines in the world. View full lists at www.tasteatlas.com"

Egy összeállításuk azonban garantáltan borzolni fogja a kedélyeket, sorrendbe állították ugyanis a legrosszabb magyar ételeket.

A lista – melyről a Drive adott hírt – ugyanis tele van itthon népszerűnek számító fogásokkal.

Az első helyen rögtön sokunk gyermekkori kedvence, a mákos tészta szerepel. Való igaz, hogy nem egy nehezen elkészíthető, kifinomult fogásról van szó, de a legtöbb magyar mégis odavan érte. A külföldiek azonban már kevésbé: 3,1 pontra értékelték a lehetséges 5-ből.

Ez is érdekelhet: 4 gyakori tévhit az „egészséges" étrendről, amit érdemes elfelejteni

Ugyanennyi pontot kapott a másik két dobogós, a krumplileves és a pacalpörkölt is. Ezek igazi „magyaros” ételek, így azt hihetnénk, hogy az idelátogatók is értékelik az autentikus ízélményt – ez azonban nincs így.

A negyedik helyen ugyancsak egy gyerekkori kedvenc, a rakott palacsinta szerepel, melyet egy hagyományos karácsonyi fogás, a borleves követ.

www.instagram.com

Greff Brigitta | Nutritionist op Instagram: "MÁKOS TÉSZTA 🖤 Ismerős az érzés, amikor a nagy melegben inkább "hidegebb" ételeket kívánsz? Nálunk is valami ilyesmi történt ma. Nagy adag saláta után egy mákos tésztát dobtam össze pár perc alatt. Én gluténmentes tésztát választottam, pontosabban az @edenpremium vöröslencse tésztáját. Kellett hozzá még egy kis mák és por eritrit vagy ha éppen belefér lehet porcukor is, nem ettől fog összedőlni a világ, főleg ha 80%-ban rendszeresen támogatod a szervezeted. ⚖️ Miután a tésztát kifőztem, hideg vízzel többször átmostam, majd összekevertem a mákkal és a választott "cukorral". Kicsit visszahozta a gyerekkorom az ez étel. ☺️ Küldj emojit kommentben, ha te is szereted ezt az ételt: 🙋🏽‍♀️ #szponzoralttartalom #greffbrigittaeletmod #makosteszta #glutenmentes #tejmentes #tojasmentes"

Tetszőlegesen válogathatnánk a további helyezettek közül, de érdemes mindenkinek személyesen is átböngészni a listát. Az mondjuk tényleg nehezen érthető, hogy mi kivetnivalót találnak a turisták olyan, eddig közkedveltnek hitt ételeinkben, mint a meggyleves (21.), a mákos bejgli (25.) vagy a kalács (27.).

Olyan hagyományos turistacsalogatók is felkerültek a listára, mint a halászlé (36.) vagy a töltött káposzta (37.).

Igaz, ez utóbbiaknak már nem is olyan rossz a pontszáma.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: A szervezetünk is megköszöni, ha ebből a zöldségből fagyasztottat veszünk friss helyett

Annak is utánajártunk, mely fogásaink nyerték el legjobban a külföldiek tetszését. Úgy látszik, többségében nem vegetáriánus turisták járnak hazánkba, ugyanis a következő három étel sajátította ki a dobogót: a csabai kolbász (4,5 pont), a szegedi szalámi (4,5) és a húsleves (4,4).