Fotó: Shutterstock
Ez az élelmiszer segít megfékezni az étel utáni sóvárgást a tudomány szerint
2022-09-27
Ha már sokszor próbáltad a szelet pizzát vagy a zacskó chipset egy tál salátára cserélni, de nem sikerült, van egy tippünk, hogy mi az az étel, ami beválhat.
Az EaitingWell cikke alapján a kutatók meglepően egyszerű módot találtak arra, hogy megfékezzék a magas kalóriatartalmú, alacsony tápanyagtartalmú ételek utáni sóvárgásodat: kortyolj el egy sós levest.
Egyszerű elméletnek hangzik, ami talán túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Egyetértünk, de a kutatások szerint a leves vagy húsleves fogyasztása teltségérzetet és jóllakottságot biztosít, ami megkönnyíti a kevésbé egészséges lehetőségek mellőzését. Ha nem vagy leveses, mutatunk egy másik alternatívát is.
Több tanulmány is megállapította, hogy egy kis tál leves vagy húsleves elfogyasztása étkezés előtt jóllakat, így kevesebb kalóriát fogyasztunk. Sőt, egy 2012-es, az Obesity Research című szaklapban közzétett tanulmány szerint a napi kétszeri levesfogyasztás (a nassolnivalókból származó egyenértékű kalóriák helyett) 50%-kal nagyobb súlycsökkenést eredményezett.
Egyesek szerint a leves laktató tulajdonsága a jellegzetes sós vagy umami ízéből eredhet. A hűtött gyümölcsalapú levesektől eltekintve általában egy lassan főzött, fűszerekkel és zöldségekkel ízletesített húsleves lé vagy alaplé szolgál a leves alapjául. A csirke- vagy marhahús használata tovább növeli az umami íz mélységét. Ezenkívül más összetevők, például a parmezán sajt héja vagy olyan adalékanyagok, mint a mononátrium-glutamát (MSG) is erősítik az umamit. Egyes kutatók ennek az íznek tulajdonítják a levestől származó teltségérzet nagy részét.
Fotó: Shutterstock
A Neuropsychopharmacology című tudományos folyóiratban közzétett 2018-as tanulmány még azt is sugallja, hogy minél erősebb az umami íz, annál nagyobb a jóllakottság. Ebben a tanulmányban a kutatók fiatal, egészséges nők étvágyra gyakorolt hatását vizsgálták, akik csirkelevest fogyasztottak MSG-vel és anélkül. A kutatók azt találták, hogy azok, akik az erősebb umami ízű húslevest kortyolgatták (a hozzáadott MSG-vel), jobban tudták kontrollálni az étkezési késztetéseiket, és jobban odafigyeltek arra, hogy mit esznek. Ráadásul az étkezés előtt MSG-t fogyasztó alanyok olyan ételeket is választottak, amelyek kevesebb telített zsírt tartalmaztak, mint azok, akik MSG nélküli húslevest kóstoltak.
A legtöbb leves tartalmaz némi fehérjét, például csirkéből, marhahúsból, babból, lencséből vagy tejtermékekből. Ráadásul a levesek általában élelmi rostforrások is, köszönhetően a zöldségeknek, baboknak és hüvelyeseknek. A fehérjéhez hasonlóan a rost is egy olyan tápanyag, amely segíti a teltségérzetet. Mivel a levesek és húslevesek nagyrészt vízalapúak, a jóllakottság mellett hidratálnak is.
Ha étkezés előtt elfogyasztasz egy levest, az segíthet, hogy jóllakottabbnak érezd magad, és megfékezheted a magas kalóriatartalmú, alacsony tápanyagtartalmú ételek utáni sóvárgásodat. A fehérje, a rostok, a víz és az umami íz kombinációja lehet ennek az oka. Ráadásul a hűvösebb időben még fel is melegít.
Ha nem vagy levesrajongó, hasonló jóllakottságot érhetsz el a turmixokkal. Ezek is laktatóak, hidratálnak, alacsony vagy közepes a kalóriatartalmuk, tápanyagokkal is tele vannak, különösen, ha rostban gazdag terményeket, például bogyós gyümölcsökkel vagy zöld levelesekkel dobjuk fel őket. Persze ügyelni kell a hozzáadott cukrokra, hasonlóképpen ahogy a levesek, húslevesek nátriumtartalmára is.