A képek alapján a nyertes madarat egyáltalán nem villanyozta fel a rangos kitüntetés.

A közösségi médiában töretlen népszerűségnek örvendenek a legkülönbözőbb madarak. Általában mi is részletesen beszámolunk a legkülönlegesebbekről. Például a a világ legkövérebb, legbüdösebb és legveszélyeztetettebb madaráról, aki kegyelmet nem ismerően húzta be az Év Madara címet – róla itt írtunk részletesen.

És úgy tűnik nem véletlenül követik figyelemmel az olvasók is a ritka és vicces madarakat: egy frissen publikált tanulmányból kiderült, hogy melyik szárnyasok a legnagyobb sztárok az Instagramon.

Német kutatók egy algoritmus segítségével átbújták az Instagramon fellelhető legnépszerűbb oldalakat, ahol madarakról közölnek képeket. A kutatásban kilenc fiók, közel 30 000 madárfotóját vizsgálták, hogy fény derüljön az igazságra. Az oldalakat összesen nagyjából 3,5 millió felhasználó követi, így elég pontos beszámolót kaphatunk az aktuális sztárokról.

A vizsgálatban nem feltétlen a legtöbb kedvelést összegyűjtő madarat tekintették a legnépszerűbbnek – ennél jóval alaposabban járták körül a sokakat foglalkoztató témát. A kutatók figyelembe vették a képmegtekintések számát is – fontos szerepet játszott, hogyha egy adott képet jóval nagyobb százalékban kedveltek, mint azt elérése indokolta volna –, majd ezt átlagolva hozták meg az ítéletet.

A tanulmány nem keresett világmegváltó válaszokat, csupán arra voltak kíváncsiak, hogy mi tesz népszerűvé egy-egy madárfotót.

És a végeredmény sem okozott nagy meglepetést: a felhasználók nem a gyönyörű, tökéletes madarak képeit díjazzák, hanem a kifejezetten esetlen, kócos és morcos fajtákat.

Ezért is lehetett az Instagram legfotogénebb madara az apró bagolyfecske is, amely minden stílusjegyet magán hordoz.

www.instagram.com

Bosszús arcukra talán az is magyarázat lehet, hogy a bagolyfecskék utálják, ha zargatják őket, hiszen kiváló rejtőzködők, és a kutatásban is csupán 65 kép került elő róluk – azokért viszont a felhasználók megőrültek.

Egyébként a színek alapján történő kedveléseket is megvizsgálták, amiből kiderült, jóval több lájkot kaptak a kék madarak, mint a sárgák. A kedvelési sorrend pedig kék, piros, zöld és legvégül a sárga szín volt.