Az egyik leghíresebb kínai császárt és kíséretét ábrázoló 700 éves festmény több mint 32 millió angol fontért, azaz közel 13 milliárd forintért kelt el egy hongkongi árverésen. A tekercs több kínai császár tulajdonában is volt.

Az öt részeg herceg hazalovagol című festményt Ren Renfa ismert kínai művész és hivatalnok készítette a Jüan-dinasztia korában 1271 és 1368 között. A két méter hosszúságú papírra festett képen Li Lung-cse herceg is feltűnik, aki később Hszüang-cung néven Kína egyik legjelentősebb dinasztiájának, a Tang uralkodóháznak császárává vált 713 és 756 között. Negyvenhárom évig tartó uralkodása során stabil bel- és külpolitikájával, a virágzó művészeti és vallási élet megteremtésével, valamint technikai újításaival elhozta a császárság aranykorát.

„A festmény azt örökíti meg, ahogyan az öt herceg, miután jól érezték magukat és lerészegedtek, hazatérnek a szórakozásból. Az egyik herceg közülük Kína legnevesebb uralkodója lesz később. Úgy ábrázolták, mint aki eléggé bírja az italt ahhoz, hogy utána még hazatérhessen a részeg társaival"

– mondta Sally Fong, a Sotheby's aukciósház kínai festészettel foglalkozó szakértője.

Később a tekercs több uralkodó gyűjteményében is megfordult, majd 1922-ben Kína utolsó császára, Pu Ji, azaz Hszüan-tung – akinek emlékiratai alapján készült Bernardo Bertolucci Az utolsó császár című Oscar-díjas filmje – kimenekítette a festményt a Tiltott Városból dinasztiájának bukása után. A műalkotás értékét minimum 7 millió angol fontra becsülték, amihez képest közel ötszörös áron kelt el.

www.youtube.com

‘Five Drunken Princes’ – A Rare Surviving Scroll by Master Ren Renfa

via ContextUs