December elején mi is beszámoltunk róla, hogy a Youtube egyik új algoritmusa lelkiismeretünkre bízza, hogy az általunk írt hozzászólás sértő-e mások számára. Ez a gyakorlatban úgy fog kinézni, hogy a felhasználó hozzászólását – a küldésgomb megnyomását követően – a rendszer ellenőrzi, és ha azt offenzívnak találja, jön az üzenet, a kommentelő pedig eldöntheti, hogy átszerkeszti-e mondanivalóját. A Twitternél is bevezetnek némi változtatást, ám az radikálisabb lesz.A közösségi oldal egyik új irányelve alapján ugyanis minden olyan bejegyzést eltávolítanak, amely hamis vagy félrevezető információt tartalmaz a koronavírus-oltásokról – tudjuk meg az ABC beszámolójából, melyből az is kiderül, hogy az új szabályokat hétfőn vezetik be, jövőre pedig szigorítani is szeretnének rajtuk.

Ezek alapján

megalapozatlan pletykák, vitatott állítások, valamint hiányos vagy kontextuson kívüli információk nem szerepelhetnek majd az oldalon.

MORAN/Unsplash

A Twitter szóvivője elmondta, hogy a bejegyzésekkel kapcsolatban folyamatosan konzultálnak majd egészségügyi szakemberekkel, akikkel közösen hozzák meg a döntést, hogy adott poszt káros-e annyira, hogy azt eltávolítsák.

A közösségi oldal háza táján számítani lehetett ilyen szigorításokra, júliusban ugyanis 12 órára felfüggesztették Donald Trump, amerikai elnök legidősebb fiát, miután félrevezető videót tett közzé a koronavírus-járványról. Az ifjabbik Trump által közzétett felvételt – a Twitter indokaihoz hasonlóan – amúgy a Facebook és a Youtube is eltávolította.

A figyelmetekbe ajánljuk