A jólét egy pohár borral kezdődik
Fotó: Pietro Tebaldi / Unsplash

Bort iszom, tehát gazdag vagyok

A jólét egy pohár borral kezdődik

Mini cikksorozatunk első részében részleteztük, hogy a mértékletes, ámde rendszeres borfogyasztásnak milyen egészségügyi következményei vannak, most vizsgáljuk meg ugyanezt a kérdést egy kicsit spirituálisabb megközelítésből.Vissza a kezdetekhez

Történelmi múlt

Fotó: Annie Spratt / Unsplash

Minden bor magában hordoz valamilyen jelentést. Ne feledjük, a bor már időszámításunk előtt évezredekkel is jelen volt az emberek életében; azt sem véletlenül hangoztatjuk, hogy Magyarország bortermelő ország, így a borfogyasztás is hozzátartozik a kultúránkhoz. A bor képes arra, hogy összekapcsoljon minket az ősi civilizációkkal, vallási hagyományokkal, földdel, éghajlattal, közösséggel.

Zarándokutak a bor mentén

Itt valahol szőlőnek kell lennie

Fotó: Jorge Luis Ojeda Flota / Unsplash

A bor iránti érdeklődés nem ritkán torkollik borvidéki kirándulásokba, akár hazai, akár nemzetközi szinten nézve; és ez az egész mélyebb értelmi küldetésben csúcsosodik ki, amint jobban beleássuk magunkat abba, hogy megértsük a bor lényegét. Ebből kiindulva a borvidéki kirándulások egyféle zarándokutakká is válhatnak.

A bor és a társadalmi jólét összefonódása

A Wall Street farkasai is champagne-t isznak

Fotó: Patrick Weissenberger / Unsplash

Ha a statisztikákat nézzük, a borfogyasztók esetében azt tapasztaljuk, hogy magasabban képzettek, jobb jövedelemmel rendelkeznek és összességében így mentálisan is erősebbek, mint azok, akik a söröket vagy párlatokat részesítik előnyben. Fontos megismételni, hogy ezen kijelentésünknél a statisztikákra hivatkozunk. Ha Max Weber szociológus fejével gondolkodunk, akkor könnyen elragadtathatjuk magunkat olyan kijelentések irányába, mint hogy a bor és a társadalmi jólét között egyféle választható affinitás áll fenn.

Háttérinfó

Temérdek kutatás előzi meg a bor körül kialakult misztifikációt

Fotó: Masaaki Komori / Unsplash

Kétrészes minisorozatunkban Chris Howard kutatásaira támaszkodtunk.

Dr. Chris Howard antropológus, aki a bor biokulturális vonatkozásaival foglalkozik. Előadásokat tart a Honolulu Chaminade Egyetemen, a Massey University-n, valamint kutatásokat végez az új-zélandi kormány és más szervezetek számára. Eredetileg Sonoma-ból (Kalifornia) származik, jelenlegi lakóhelye: Wellington, NZ.

A figyelmetekbe ajánljuk