10 dolog, amit tudnod kell, mielőtt kimész a Rosaliára (X)

10 dolog, amit tudnod kell, mielőtt kimész a Rosaliára (X)

„Hogy készül a rosé? Rózsaszín szőlőből!" Az efféle válasz ma már ritka – egyébként valóban elhangzott egy kóstolón –, a rosék töretlen népszerűségének és a minőségi termelőknek köszönhetően a fogyasztók is egyre inkább tisztában vannak ezzel a borstílussal. Az alapokat azért nem árt újra átvenni, és persze néhány csemegét is kínálunk rosészótárunkban.1. Alkohol

A rosék alkoholtartalma jellemzően mérsékeltebb, mint a vörösboroké, általában 13,5% alatt van. Ebből fakadóan a száraz rosék kalóriatartalma is alacsonyabb, ezért aki vigyázni szeretne a vonalaira, inkább száraz fehérbort vagy rosét igyon, persze mértékkel.

Hamu és Gyémánt tipp:Bock Piknik – a kékfrankos alapú villányi rosé bor elhozza számunkra a magyar mediterráneumot. Diszkréten fűszeres, bájosan gyümölcsös, pont annyira, hogy méltó kiegészítőjévé váljon bármely nyári kerti pikniknek, visszafogott alkoholtartalma miatt pedig a másnap miatt sem kell aggódnunk.

A pincészet megtalálható a Rosalia 58-as standjánál.

2. Brosé

A roséfogyasztók közt jellemzően több a nő, mint a férfi, kivéve az Egyesült Államokban, Oroszországban és Ausztráliában, ahol kiegyenlített a nemek aránya, míg Brazíliában főleg a férfiak kaptak rá a roséra – őket emlegetik broséként.

3. Divat

A rosék nagyjából az ezredforduló után kezdték meghódítani a világot:

a provence-i Wine Council kutatása szerint 2002-ről 2014-re 20%-kal nőtt a világ roséfogyasztása.

A tavalyi év végén az új trendeket előrejelző kritikusok szinte mindegyike a roséfogyasztás további növekedését jósolta.

4. Elizabeth

Elizabeth Gabay MW brit borszakértőt Magyarországon is többször láthattuk rosétémában előadni. A magyar gyökerekkel is rendelkező szakértő családjával Dél-Franciaországban él, és a lakhelyválasztás egyben témaválasztás is lett számára –

a provence-i és más rosék egyik legelismertebb specialistája.

2018-ban jelent meg első, átfogó könyve a rosékról Rosé: Understanding the Pink Wine Revolution címmel. A kötetben a magyar rosék is helyet kaptak.

5. Garrus

A Garrus a világ talán legdrágább roséja, a provence-i Château d'Esclans birtok alkotása. Az öreg tőkékről szüretelt, grenache és rolle szőlő borát 600 literes fahordóban erjesztik, majd kéthetenkénti batonnage-zsal, azaz seprőfelkeveréssel érlelik.

A krémes textúrájú bor különösen sokrétegű és komplex, lecsengése hosszú – nem csoda, hogy James Suckling amerikai szakértő a valaha volt legjobb rosénak kiáltotta ki a Garrus első, 2006-os évjáratát.

A bor azóta is töretlenül komoly elismeréseket vív ki minden évjáratával.

Hamu és Gyémánt tipp: Rosalia rosé – Az idén 10. születésnapját ünneplő Rosalia – Rosé és Pezsgő Liget, illetve a rendezvény szakmai főtámogatója, a SPAR Magyarország Kft. nyílt pályázatot hirdettek a hazai borászok körében, hogy megtalálják azt a rosét, amely méltó módon képviseli a jubileumi rendezvényt a SPAR és INTERSPAR áruházak polcain, és amely a nyárköszöntő esemény hivatalos ünnepi bora lesz. A beküldött tételek közül a szakmai zsűri a Paulus-Molnár Borház roséját találta a legméltóbbnak arra, hogy megkapja a Rosalia feliratot.

A fesztivál bora a SPAR standján kóstolható meg (34-es faház).

6. Héjon áztatás

A rosékészítésnél a kékszőlő héjának a musttal való érintkezése, és főleg annak időtartama kulcsfontosságú. Egyes szőlőfajtáknál elég néhány óra, hogy kialakuljon a szép rosészín, míg más fajtáknál a héjon áztatás 12–24 óra, de akár 48 óra is lehet.

7. Intenzitás

Minden bor egyik legfontosabb fokmérője, hiszen azért vásárolunk bort, mert élvezni akarjuk illatát, tobzódni szeretnénk a zamatokban.

Az intenzitásskálán alighanem a rosék közelítik meg leginkább a maximumot mind színben, mind illatban és ízben.

Ragyogó rózsaszín a barackszíntől a mályváig, illatbomba eperrel, málnával, hibiszkusszal, csipkebogyóval – és még ezer gyümölccsel –, amelyek jó esetben az ízben is visszaköszönnek. Az igazán jó rosék esetében az ízintenzitás nem marad alább a színnél és a csábító illatnál.

Hamu és Gyémánt tipp: Koch Premium Hajós-Bajai Rosé Cuvée – Kézzel szüretelt cabernet sauvignon, kékfrankos, pinot noir szőlőfajták friss mustjából készült ez a kedves kis rosé. Gazdag illat, gyönyörű gyümölcsös íz, és a szánkban szétroppanó szőlőszem üdesége jellemzi. A Koch Borászat tételei a Rosalia 52-es standjánál kóstolhatóak.

8. Mateus

Az egyik legrégebbi rosémárka, 1942-től készítik Portugáliában. Félszáraz és enyhén szénsavas, zamatos; jól behűtve még a cukrot ellenzőknek is jólesik. Kiváló aperitif, tenger gyümölcsei mellé is ajánlják, illetve cukortartalma okán pikáns ázsiai ételek mellé is érdemes kipróbálni.

9. Oxidáció

A rosé nagy ellensége, ugyanis a rosék legfőbb erénye éppen a frissesség, üde gyümölcsösség, így az oxidált rosé elveszti élvezeti értékeit. Oxidatív módon, azaz hordós érleléssel jó rosét készíteni komoly művészet, nagy odafigyelés szükséges hozzá.

10. Provance

A rosévilág közepe, a legtöbb rosét adó borvidék.

A dél-francia Provence roséit a nyaralók tették sikeressé, akik hazatérésük után a szürke hétköznapokat a nyaralást idéző rosékkal varázsolták színesebbé. A termelők hamar rájöttek, hogy ezek a fogyasztók nem különösebben szofisztikált borértők, nem bajlódnak a borászatok nevével, viszont egy-egy különleges, már-már parfümöspalack szépségű borosüveg megmarad a memóriájukban – így indult a provence-i rosépalackok ma is tartó szépségversenye.

Szerző: Németh Ágnes

A figyelmetekbe ajánljuk