balatonfüred

Könyv-bor-jazz fesztivált rendeznek Balatonfüreden

A Könyv-bor-jazz fesztivált idén június 17-től szervezik a Balatonfüreden. A háromnapos rendezvénysorozat könyvbemutatókkal, borkóstolóval és koncertekkel várja a látogatókat.


A Könyv-bor-jazz fesztivált Schmidtné Kositzky Anett, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit vállalat ügyvezetője szervezi. Elmondása alapján Darvasi László, József Attila-díjas író lesz a fesztivál díszvendége, aki várja a legfiatalabbakat Nagy Gerbera-nyomozás című gyermekműsorára. A felnőtteket pedig a Mindent, amit megírhatsz című irodalmi beszélgetésre invitálja.

Idén a rendezvény újdonságai közé tartozik a megnyitónak is otthont adó szabadtéri olvasószoba.

A fesztivál első napján a gyermekek Szaszuma és a szél címmel Danny Bain interaktív, zenés-táncos afrikai ritmusokra íródott mesedélutánján vehetnek részt a városi könyvtárban. Emellett Szántó Tamás radiológus -főorvossal, a Hamvas Béla Asztaltársaság elnökével hallhatnak beszélgetést a Kisfaludy Galériában, majd a Juhász Gábor Trió zenél a közönségnek.

Pénteken Darvasi László várja az olvasás szépségéről mesél a legfiatalabb látogatóknak. Szó lesz majd az irodalmi hősökről, a gyerekek továbbá aktívan részt vehetnek a gerbera nyomozásban is a Vaszary Galéria kertjében.

A fesztiválon borkóstoló is lesz, a Gyukli pince és a Mészáros pince borbemutatója mellett. Ezen kívül fellép a jazz, a funk és a soul elemeit ötvöző Nunki Bay Starship, koncertet ad a Sebestyén Patrik Quartet feat. Orbay Lilla, az est zárásaként pedig a Perpetum zenekar ad elő a résztvevőknek.

A Figula borteraszon Palágyi Sylvia és Kirchhof AnitaBalatonfüred római kori települései és falfestményei című könyvét mutatják be, ahol szóba fognak kerülni az 1964-es ásatásokon felszínre került római falfestmények is.

A Vaszary Galériában Balatonfüred várossá nyilvánításának ötvenedik évfordulójának alkalmából nyílt a Balatonfüred 50 című kiállítás, ahol az érdeklődők borkóstolóval egybekötött tárlatvezetésen vehetnek részt.

A fesztivál utolsó napján a Jazzterlánc című koncerten vehetnek részt a gyermekek. Lesz játszóház, borkóstoló, vezetett városi séta is. Emellett fellép a Trio á la Kodály, a Valami swing nevű zenei formáció, az Egri János Jr. Quintet mellett.

A zenés ünnepségen magyar kortárs irodalommal is találkozhatunk: Grecsó KrisztiánMagamról és Veráról többet című könyvét mutatják be a líra szabadtéri olvasószobában. Karády Anna, Balogh Gyula és Tóbiás Krisztián pedig dedikálják műveiket.

Jásdi IstvánLyukasóra - időutazások című könyvével is megismerkedhetnek az irodalom kedvelői, ám Szabó T. AnnaSzabadulógyakorlat című művébe is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők.

(Forrás: MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk