woman in black and white dress sitting on bed

A VR és AR meditációk manapság vonzóbbak és motiválóbbak, mint az irányított meditációk. Ezek jó eszközök lehetnek azok számára, akik a meditáció hagyományos formáival nem tudnak megbarátkozni. A virtuális és a kibővített valóság meditációi ugyanis akár négy perc alatt is csökkenthetik a stresszt és javíthatják a hangulatot.


Az éberségalapú gyors gyakorlatok megjelentek már a technológiában, például az olyan alkalmazásokban, mint az Insight Timer, a Calm és a Headspace. A rövid meditatív tapasztalatok jelentősen csökkenthetik a stresszt és a szorongást, ezt bizonyították korábban különböző kutatások. Újabban pedig bebizonyosodott az is, hogy az olyan virtuális technológiák, mint a kiterjesztett és a virtuális valóság (AR és VR) irányított meditációs tapasztalatokkal is használhatók a stressz és a szorongás gyors enyhítésére.

Két nemrégiben közölt tanulmány szerint a Healium VR használatával végzett rövid meditációk hatékonyan csökkentették a szorongást és fokozták a pozitív hangulatállapotokat mérsékelt vagy magas szorongású személyeknél. Ezek a változások ráadásul mindössze négy perc múlva jelentkeztek. A beavatkozások pozitív és hatékony hatása részben a tapasztalatok újszerűségének, valamint a VR / AR magával ragadó természetének tudható be. A virtuális technológiák olyan jelenlétélményt biztosítanak, amely segítheti a felhasználót abban, hogy elkötelezettebbé és motiváltabbá váljon, ez javíthatja a stresszkezelési technika hatékonyságát.

A kibővített valóság (AR) a virtuális valósághoz képest a fizikai (valós) környezetet egészíti ki számítógépes információkkal. A Pokemon Go és a Snapchat például kibővített valóságot használ. Az AR újszerű környezetet teremt, amely segít kivonni magunkat a nyomasztó gondolatok fogsága alól, nem igényli ugyanakkor a fizikai valóságtól való teljes elszakadást.

Noha nem annyira magával ragadó, mint a VR, az AR alkalmazások felhasználóbarátabbak, mivel okostelefonon keresztül is hozzáférhetők és nem igényelnek további felszerelést. Eddig csak három ismert tanulmány vizsgálja a meditáción alapuló tapasztalatokat az AR-ban. A Shibaura Műszaki Intézet kutatói összehasonlították az AR stresszkezelő alkalmazást a hagyományos tanítási módszerekkel, a lassú, módszeres légzésre összpontosítva.

Eredményeik azt mutatják, hogy az AR állapot nagyobb komfortérzetet és relaxációt eredményezett. Ezen kívül az alanyok a hagyományosabb élményt lényegesen unalmasabbnak és fáradtságosabbnak értékelték.

Ezek a tanulmányok együttvéve bizonyítékot szolgáltatnak arra vonatkozóan, hogy a virtuális és kibővített meditatív tapasztalatok hatékony és eredményes eszközök a stressz és szorongás csökkentésében, valamint a hangulati állapotok javításában. Az AR és VR alkalmazások által létrejövő motiváció és elkötelezettség ideális lehet azok számára, akiknek nem tetszenek a hagyományos meditációs gyakorlatok.

(Forrás: Psychology Today)


A figyelmetekbe ajánljuk