Különös betegsége lehetett Vincent van Gogh-nak
A híres festőnek levelei alapján szinesztéziája volt.


A szinesztézia egy mentális jelenség, jellemző rá, hogy az egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet. Például az A betűhöz egy szinesztéziás akaratlanul is a piros színt társítja. A szó maga görög eredetű, jelentése pedig egyszerre érzékelés. Noha az Egészségügyi Világszervezet szerint a szinesztézia nem betegség, sok helyen, köztük hazánkban is, akként említik.

Van Gogh testvérének, Theonak írt leveleiben megemlíti, hogy szerinte a festők stílusa kiegészül egy-egy hangszer játékával. Jean-François Millet például egy tekintélyes orgonajátékkal köthető össze Vincent szerint. Ez alapján Van Gogh-nak szinesztéziája lehetett.

A szakemberek egyébként úgy vélik, hogy a festő ecsetvonásai is ezt bizonyítják. A fotizmus, vagyis a kettős érzékelés jele lehet az is, hogy ezek a vonások egy-egy formát, vonalat, vagy vesszőt tesznek ki.

Van Gogh életében csak egy festményt adott el, és 37 éves korában elhunyt, mielőtt sikert aratott volna. Anyja kidobta a művével teli ládákat, de elég sokáig élt, hogy megbánja tettét. Van Gogh zsenialitását ugyanis már anyja életében elismerték. Rembrandt után ma a legnagyobb holland festőnek számít.

(Forrás: Psychologytoday)

Related Articles From Your Site
Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk