transzplantáció

Az élődonorokból történő veseátültetések száma világszerte növekszik.


A veseelégtelenség miatt kezelt betegek, ezzel párhuzamosan pedig az átültetésre várakozási száma is folyamatosan emelkedik. Egyre több beteg szorul dialízisre, az átlagos várakozási idő pl. Németországban 5 év, míg hazánkban 2-3 év.

Mielőtt egy veseelégtelenség felé haladó beteget felvesznek arra a listára, ahol elhunyt donorok szerveit kaphatják meg, a betegnek bizonyítania kell, hogy sem rokonságában, sem baráti körében nincs számára alkalmas élő veseadományozó.

Az elmúlt évtizedekben az átültetett vesék körülbelül a felét élő adományozókból nyerik, melynek következtében a várakozási idő jelentősen lerövidült 7-8 hónapra. Hazánkban is van lehetőség az élődonorból származó vesék átültetésére.

A gyakorlatban a vese és a máj átültetése során jöhet számításba az élődonor. A többi szerv, szervszegment, lebeny (vékonybél, pancreas, tüdő) élő donorból történő átültetésének gyakorlati jelentősége elhanyagolható.

Élődonoros transzplantációnál a beteg egészséges vérrokona vagy érzelmi rokona (házastárs, barát) által felajánlott vesét kap. Az élődonoros alkalmasság megállapítása szigorú orvosi és érzelmi rokonság esetén etikai vizsgálatok alapján történik. Magyarországon már több mint 500 élődonoros vesetranszplantáció történt.

Az átültetések 10-13%-a rendszerint élődonoros műtét, míg egyes nyugat-európai országokban ez az arány az 50%-ot is meghaladja. Az Átszervezés Alapítvány célja, hogy a krónikus vesebetegségben érintettek körében felvilágosító munkát végezzen az élődonoros szervátültetések számának növelése érdekében, ami rendezvényekkel és információs munkával tesznek meg. A honlapjukon ismert színészek, mentősök mondják el miért érdemes belevágni az élődonoros transzplantációba és sikertörténeteket is olvashatnak az erre készülők. Bővebben olvashatnak az élődonoros transzplantációról ebben a kiadványukban.

A figyelmetekbe ajánljuk