Az élődonorokból történő veseátültetések száma világszerte növekszik.


A veseelégtelenség miatt kezelt betegek, ezzel párhuzamosan pedig az átültetésre várakozási száma is folyamatosan emelkedik. Egyre több beteg szorul dialízisre, az átlagos várakozási idő pl. Németországban 5 év, míg hazánkban 2-3 év.

Mielőtt egy veseelégtelenség felé haladó beteget felvesznek arra a listára, ahol elhunyt donorok szerveit kaphatják meg, a betegnek bizonyítania kell, hogy sem rokonságában, sem baráti körében nincs számára alkalmas élő veseadományozó.

Az elmúlt évtizedekben az átültetett vesék körülbelül a felét élő adományozókból nyerik, melynek következtében a várakozási idő jelentősen lerövidült 7-8 hónapra. Hazánkban is van lehetőség az élődonorból származó vesék átültetésére.

A gyakorlatban a vese és a máj átültetése során jöhet számításba az élődonor. A többi szerv, szervszegment, lebeny (vékonybél, pancreas, tüdő) élő donorból történő átültetésének gyakorlati jelentősége elhanyagolható.

Élődonoros transzplantációnál a beteg egészséges vérrokona vagy érzelmi rokona (házastárs, barát) által felajánlott vesét kap. Az élődonoros alkalmasság megállapítása szigorú orvosi és érzelmi rokonság esetén etikai vizsgálatok alapján történik. Magyarországon már több mint 500 élődonoros vesetranszplantáció történt.

Az átültetések 10-13%-a rendszerint élődonoros műtét, míg egyes nyugat-európai országokban ez az arány az 50%-ot is meghaladja. Az Átszervezés Alapítvány célja, hogy a krónikus vesebetegségben érintettek körében felvilágosító munkát végezzen az élődonoros szervátültetések számának növelése érdekében, ami rendezvényekkel és információs munkával tesznek meg. A honlapjukon ismert színészek, mentősök mondják el miért érdemes belevágni az élődonoros transzplantációba és sikertörténeteket is olvashatnak az erre készülők. Bővebben olvashatnak az élődonoros transzplantációról ebben a kiadványukban.

Friss

A virtuális valóság révén megismerhetjük az emberi pszichét is?

A virtuális valóság biztos pont lehet az emberismeretben a jövőben.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A fűszerek rengeteg egészségügyi hatással bírnak

A gyömbér, kurkuma és fahéj csak néhány azon fűszerek közül, melyek jelentősen javíthatják egészségünket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4 dolog, amit soha nem szabad elfelejtened, ha depresszióval küzdesz

A depresszió elszívhatja az energiánkat, üresnek és fáradtnak érezhetjük magunkat. Ez pedig az élet minden területén megnehezít a mindennapjainkat. Vannak azonban apró lépések, amelyekkel jobban kontrollálhatjuk érzéseinket, ezzel javítva az általános közérzetünket. Ebből gyűjtöttünk össze négyet!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk