A szívünk világnapján nem mindennapi rekordot döntenének a magyar orvosok, hogy üzenjenek a betegeknek: a koronavírus-járvány alatt sincsenek egyedül. 14:30-tól kövessük élőben a rekordkísérletet!

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Facebook-oldalán jelentette be, hogy Guinness-rekordot döntenének ma. Élőben közvetítik, ahogy egy mellkasi műtét nélküli speciális, katéteres aorta-műbillentyű beültetést végeznek, és amennyiben ez lesz a legtöbb ember által élőben végignézett billentyűműtét, akkor rekordot dönthetnek.

Ahogy a bejegyzésben fogalmaznak:

„ A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet ugyanis az egyike azoknak a világ minden tájáról felkért centrumoknak, amelyek a Nemzetközi Szívbillentyű Központ szervezésében egyszerre végzik el a TAVI beavatkozást. Az orvos-szakmai nemzetközi összefogás azt üzeni a koronavírus szövődményei által leginkább veszélyeztetettek, a szív és érrendszeri betegeknek, hogy a COVID járvány alatt sincsenek egyedül."

Az intézetben már több mint 700 ilyen mellkasi műtétet végeztek, főként az idős, számos kísérőbetegséggel terhelt, súlyos aorta billentyű szűkületben szenvedő betegeken, mivel a nyitott szívműtét túl nagy kockázatot jelentene számukra.

A szívünk világnapján a műtétet Andréka Péter főigazgató és Fontos Géza, felnőtt ellátásért felelős orvosigazgató végzi, és 14:30-tól ITT szurkolhatunk közösen a 20 kardiológiai centrumnak, köztük a magyar orvosi csapatnak.


A figyelmetekbe ajánljuk