Talbot-öböl, Ausztrália

Nem látogathatják többé a turisták a világ egyik legfurcsább vízesését

Ausztrália északnyugati partjainál egy olyan természeti látványosság bújik meg, aminek talán az egész világon nincsen párja. A vízszintes vízesésként is emlegetett jelenséget a jövőben azonban csak a képernyőkön keresztül csodálhatjuk: a hatóságok kitiltották a turistákat a környékről.A Talbot-öböl Kimberley régióban, az ausztrál kontinens északnyugati csücskében található.

A partszakasz világhírét egy szokatlan árapályjelenségnek köszönheti, amelyet David Attenborough Ausztrália legkülönösebb természeti jelenségének nevezett.

Tulajdonképpen szűk tengerszorosokat kell elképzelnünk, amelyekben az árapályhatás miatt rendkívül erőteljes sodrás uralkodik – mintha csak vízszintes vízeséseket látnánk.

Nem csoda, hogy a szokatlan jelenség mágnesként vonzza a turistahajókat, amelyek csakúgy repülnek a hullámok tetején.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk! Gravitációt meghazudtoló jelenségek: 4 vízesés, ami visszafelé folyik

Úgy tűnik azonban, hogy a helyi hatóságok megálljt parancsolnának a tömegturizmusnak – írja a Drive.

Nyugat-Ausztrália tagállam a hírek szerint legkésőbb 2028 márciusától megtiltaná a hajóknak a szorosokon való átkelést.

A hivatalos indoklás szerint az évezredek óta itt élő dambeemangaddee nevű törzs védelmében született a korlátozó intézkedés, az őslakosoknak ugyanis már régóta elegük van abból, hogy a világ minden tájáról érkező turisták megszentségtelenítik az általuk szent helyként tisztelt Talbot-öblöt.

Azonban könnyen előfordulhat, hogy ennél földhözragadtabb megfontolások befolyásolták a döntéshozókat: a gyors sodrású „vízesések” rendkívül veszélyesnek számítanak, egy turistahajó két évvel ezelőtt a sziklafalnak csapódott. Ugyan szerencsére nem követelt halálos áldozatot a baleset, de többen megsérültek, egy utast meg is kellett műteni.

A hatóságok alighanem el akarják kerülni azt, hogy a jövőben előfordulhassanak hasonló esetek, ez pedig egybeesett az őslakosok követelésével.

Ez is érdekelhet: Több ezer évvel ezelőtt építették Európa első mesterséges vízesését

Talbot-\u00f6b\u00f6l, Ausztr\u00e1lia

Vízszintes vízesés a Talbot-öbölben

Shutterstock

A turisztikai ipar persze nem örül a tiltásnak, a szakma képviselői attól tartanak, hogy sokan elveszíthetik a munkájukat az új intézkedés miatt.

Szerencsére nem kell végleg lemondanunk arról, hogy egyszer a saját szemünkkel csodálhassuk meg a vízszintes vízeséseket. A tiltás életbe lépése után is közlekedhetnek hajók a Talbot-öbölben, csak a tengerszorosokba nem szabad bemenniük.

A figyelmetekbe ajánljuk