A Silfra-hasadék
Fotó: Shutterstock

Létezik egy hely, ahol két kontinens lemeze között búvárkodhatunk

Egy izlandi tóban két kontinens tektonikus lemeze találkozik egymással, a közöttük lévő résben pedig szabadon gyönyörködhet bárki, akinek van már némi búvártapasztalata, írja a Time Out.


Az izlandi Thingvellir Nemzeti Parkban található Silfra-hasadék az eurázsiai és az észak-amerikai kontinentális lemezek között húzódik. A helyszín kifejezetten népszerű az édesvízi búvárok körében, a hasadék pedig annyira keskeny, hogy ha egészen az aljáig merülünk, akkor mindkét kontinenst egyszerre érinthetjük meg. Ez azonban nem lesz így örökké, a Silfra két oldala ugyanis évente két centiméterrel távolodik egymástól.

A tó vize porózus láván átszűrt gleccserolvadékból származik, így hihetetlenül tiszta, ennek köszönhetően egy sekélyebb merülés során is láthatjuk a szakadék 60 méter mélyen található alját.

Egy b\u00fav\u00e1r a Silfra-hasad\u00e9kban

Egy búvár a Silfra-hasadékban

Fotó: Shutterstock

A búvárkodás bizonyos feltételekhez kötött. Mivel gleccservízről van szó, a tó nagyon hideg, 2 és 4 Celsius-fok között ingadozik, így minden búvárnak szárazruhát kell viselnie. Csak azok merülhetnek igazán mélyre, akik megszerezték a mélyvízi búvárkodáshoz szükséges képesítéseket, a kevésbé tapasztalt érdeklődőknek pedig marad a sznorkelezés.

Bár természetesen rengeteg más víz alatti árok húzódik tektonikus lemezek között, a Silfra az egyetlen hely, amit – a fenti feltételek mellett – lényegében bárki megcsodálhat, a többi törésvonal ugyanis jellemzően valamelyik óceán mélyén található.

A Silfra-hasadék alig több mint egy órányi buszútra található Izland fővárosától, Reykjaviktól, és számos utazási csomag kínál egynapos kirándulásokat. A pontos információk a Silfra hivatalos weboldalán érhetők el.

A figyelmetekbe ajánljuk