bőrönd bepakolva
Bár a koronavírus terjedésének mértéke és ereje fokozatosan csökken – ennek megfelelően egyre több az olyan ország, ahova korlátozások nélkül utazhatunk – továbbra is vannak olyan népszerű turisztikai célpontok, ahol megüthetjük a bokánkat, ha egy dolgot kifelejtünk a bőröndükből. És hogy mi ez az egy dolog? A szájmaszkunk.


Ugyan a legtöbb országban már nincs szájmaszkviselési kötelezettség a közterületeken, vannak azonban olyan intézmények – mint például a kórházak, múzeumok és színházak –, ahol helyspecifikus szabályzatokat vezettek be.

De említhetnénk a tömegközlekedési eszközöket is: bár az Európai Unión belül a tömegközlekedési eszközökön már nincs előírt kötelező maszkviselés, sok országban (köztük az EU tagállamai között is) a törvényhozók továbbra is ragaszkodnak szájmaszk hordásához – beleértve a repülőtereket, valamint a repülőket is:

  • az Ausztriába, Németországba, Olaszországba, Portugáliába és Spanyolországba közlekedő járatokon például továbbra is kötelező szájmaszkot viselni;
  • a görögöknél a taxiban és a tömegközlekedési eszközökön kell viselnünk az orrunkat és szájunkat eltakaró maszkokat, a vonatokon, buszokon és repülőkön viszont már nem;
  • Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon a repülőtéren is kell maszkot viselni, ugyanez az szabályzat van érvényben Mexikóban és Costa Ricán is.
Sz\u00e1jmaszk

Szájmaszk

Kyle Austin/Unsplash

Néhány országban egyes városok általános tömegközlekedési maszk-mandátumokat vezettek be, amelyek a tömegközlekedés minden formájára kiterjednek, a metrórendszerektől kezdve a fuvarozásra használt járműveken át a repülőterekig:

New Yorkban és Los Angelesben például szájmaszkot kell viselnünk a repülőtereken (John F. Kennedy Nemzetközi Repülőtér – JFK, és LaGuardia Repülőtér – LGA) metrókon, az elővárosi vonatokon, buszokon, taxikban – ez utóbbi kategóriába beletartozik az Uber és a Lyfts is.

Tehát egy biztos: egyre kevesebbé korlátozza az életünket a koronavírus, a szájmaszkot viszont továbbra sem érdemes otthon hagyni.

A figyelmetekbe ajánljuk