nő maszkban
Shutterstock

Európa kedvenc úti célja még mindig megköveteli a maszkviselést

A maszkviselés továbbra is kötelező, a beutazáson viszont enyhítettek.

Spanyolország úgy döntött, hogy egészen 2023 márciusáig fenntartják a tömegközlekedési eszközökön kötelezően előírt maszkhasználatot – írja a SchengenVisaInfo.com.

Mindez azt jelenti, hogy amíg az intézkedést el nem törlik, addig minden személynek, beleértve a Spanyolországba látogató külföldieket is, arcmaszkot kell viselnie, amikor buszra, vonatra, metróra, taxira vagy repülőre száll.

A maszkkötelezettség meghosszabbításáról azután döntöttek, hogy a kormány értékelte a jelenlegi helyzetet, és arra a következtetésre jutott, hogy „még nem jött el az ideje az enyhítésnek, különösen a hidegebb hónapok közeledtével".

Emellett Spanyolország – Németországhoz hasonlóan – bevezetheti a maszkviselést beltéri nyilvános helyeken is.

Mielőtt bejelentették volna a maszkviselés meghosszabbítását, a hatóságok mérlegeltek, és elemezték, hogyan alakulnak a koronavírusos megbetegedések, ami egy esetleges enyhítésre is reményt adott. Végül mégis úgy döntöttek, hogy 2022 márciusáig nem vizsgálják felül az intézkedést, ami azt is jelenti, hogy arra számítanak, hogy a fertőzésesek száma emelkedni fog.

A WHO adatai szerint Spanyolországban az elmúlt hét napban 25 422 új koronavírusos esetet regisztráltak.

Ami az oltási arányokat illeti: október 27-ig Spanyolországban több mint 103 millió adag oltást adtak be, felnőtt lakosság 86,0 százaléka kapott két oltást, és további 66,3 százalék kapta meg a harmadikat.

Érdekesség, hogy ugyan Spanyolország úgy döntött, hogy továbbra is fenntartja a kötelező maszkviselést, az ország enyhítette a beutazási szabályokat a turisták számára.

A múlt héten Spanyolország megszüntette a beutazási korlátozásokat a nem az Európai Unió/Schengeni térség országaiból érkező utazókra vonatkozóan.

Nekik Spanyolországba érkezve már nem kell semmilyen járványügyi dokumentumot bemutatniuk vagy kitölteniük. Az EU-s állampolgároknak ez már hónapokkal ezelőtt engedélyezve volt.


A figyelmetekbe ajánljuk