utazás
Shutterstock

Megéheztél a repülőn? 5 taplóság, amiért az egész utastér utálni fog

Egy hosszabb repülőúton sok utassal vagyunk összezárva viszonylag kis helyen. Ez sok kellemetlenséget is hozhat magával. Különösen akkor, ha mi okozzuk ezeket a kellemetlenségeket. Mutatunk pár különösen rossz szokást, amit érdemes elkerülni a nyugodt út érdekében.

Szagos étel a fedélzeten 

Klasszikus hiba.

Ha egy tonhalas szendvicsre vagy egy főtt tojás lapul nálunk, érdemes inkább a terminálban elfogyasztani, ha nem akarjuk, hogy a fedélzeten népharag zúduljon ránk.

Különösen a hosszú repülőutakon (de még a rövideken is) lehet kellemetlen a helyzet: hiába csúcstechnológiásak már a fedélzeti légszűrők, valószínűleg hosszú ideig nem szabadulna majd meg az utasok a kellemetlen szagtól.

Ha nem tudjuk nélkülözni a kedvenc, szagosabb ételünket, tervezzünk úgy, hogy már a beszállás előtt elfogyasztjuk.

Potenciálisan veszélyes ételek a fedélzeten 

Függetlenül attól, hogy van-e szaga, a körülöttünk lévők valószínűleg nem akarják, hogy a pulóverükre vagy az ülőhelyükre kerüljön a rágcsálnivalónk valamilyen része.

A „rendetlenebb" dolgok, például a forró leves, az omlós müzli, a túlcsorduló saláta vagy a taco valószínűleg nem a legjobb választás, ha a levegőben vagyunk. Hogy miért?

Egy szóval: turbulencia.

Arról nem is beszélve, hogy így is elég szűkös az ülésrend, így valószínűleg nem lesz kényelmes olyasmit enni, amihez extra könyöktérre van szükség. Ha pedig a fedélzeti kiszolgálás során forró italt kapunk, legyünk óvatosak!

Gondoljunk az allergén ételekre is! 

Egyes légitársaságok megtiltják az utasoknak, hogy ételallergént vigyenek magukkal, ha egy utas előzetesen bejelenti az allergiáját, több légitársaság pedig tiltja a gyakori allergének, például a mogyoró felszolgálását a fedélzeti étkeztetés során.

Még ha valakinek nem is anafilaxiás allergiája van, az allergén közelében vagy azzal való érintkezés kiválthat reakciót. A 9 legfontosabb ételallergén a tej, a tojás, a hal, a kagyló, a mogyoró, a diófélék, a búza, a szójabab és a szezámmag, így talán érdemes kihagyni ezeket idegenek százai között.

A szárazföldön bulizzunk inkább

Lehet, hogy egy bulizós nyaralásra készülünk, ami miatt nem férünk a bőrünkbe – esetleg szorongunk a repülés alatt –, de nem érdemes túl sokat inni, pláne nem „beindítani a bulit" a repülőn.

Az alkohol nem csak dehidratáló a szervezetünk számára, de a többi utasra (pláne a mellettünk utazókra) sincs jó hatással.

Ne bunkóskodjunk

Semmilyen körülmények között nem megengedett udvariatlannak vagy agresszívnek lenni a kiszolgáló személyzet tagjaival, legkevésbé a légiutas-kísérőkkel. Arról nem is beszélve, hogy a személyzet tagjainak parancsmegtagadása tulajdonképpen törvényellenes, és bűncselekménynek számít.

Tehát lehet, hogy elfogyott a kedvenc snackünk, vagy nincs (vagy nem tudják felszolgálni) a kedvenc italunkból, ez nem ok arra, hogy bunkók legyünk.

Ha valamilyen apróbb kérésünk lenne, legyünk türelmesek: a személyzet elsődleges feladata, hogy mindenkit biztonságban tartsanak, nem pedig az étkezési preferenciáinak kiszolgálása.


A figyelmetekbe ajánljuk